Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři a energetici budou cvičit v Ostravě

Ve čtvrtek 20. listopadu se uskuteční v městské části Vítkovice taktické cvičení. Cílem je prověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému a stavu havarijní připravenosti provozovatele plynové lokální distribuční soustavy v Ostravě.

Ve čtvrtek 20. listopadu se uskuteční v městské části Vítkovice taktické cvičení. Cílem je prověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému a stavu havarijní připravenosti provozovatele plynové lokální distribuční soustavy v Ostravě. Na zařízení plynojemu MAN, jehož provozovatelem je společnost ČEZ Energetické služby, dojde k fingovanému mechanickému poškození plynovodu a k simulaci úniku koksárenského plynu do okolí. Hodinová akce propukne v 10.00 hodin. Vizualizace úniku bude provedena vhodnými a bezpečnými dýmovnicemi.

Havarijní cvičení bude zahájeno fingovaným nárazem nákladního vozidla do armatury vstupního potrubí koksárenského plynu na plynojemu MAN, který se nachází na ulici 1. máje v Ostravě – Vítkovicích, v areálu společnosti ČEZ Energetické služby. Od tohoto okamžiku se začíná odvíjet proces postupné aktivace pohotovostních a havarijních složek společnosti ČEZ Energetické služby, provozovatele zařízení, všech složek Integrovaného záchranného systému a činnosti Dopravního podniku Ostrava.

„ Hlavním cílem cvičení je, v souladu s Vnějším havarijním plánem a v rámci prevence, prověřit připravenost a koordinaci jednotlivých složek, které by se podílely na záchranných a likvidačních pracích v případě havárie, kterou by únik plynu v tomto rozsahu představoval „, uvedl Jaroslav Kvarda, ředitel úseku Výroba a technika společnosti ČEZ Energetické služby. V těchto případech by rovněž došlo k uzavření dotčeného prostoru, k regulaci dopravy, včetně odklonu prostředků městské hromady dopravy a omezení pohybu osob.

Akce bude koordinována krajským operačním a informačním střediskem Integrovaného záchranného systému. V rámci havarijního cvičení dojde ke společnému zásahu pracovníků ČEZ Energetické služby – Centrálního energetického dispečinku, hotovostních a poruchových složek, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Policie ČR, Městské policie Ostrava, orgánů územních samosprávných celků a dalších institucí.

Akce bude ukončena v 11.00 hodin, kdy velitel zásahu, v těchto případech řídící důstojník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, předá fiktivní místo havárie při „poklesu koncentrace" plynu na stanovené parametry jeho provozovateli.

Celé akci bude předcházet informační kampaň o připravovaném cvičení formou informačních letáků v dotčeném prostoru. K oznámení probíhajícího cvičení místnímu obyvatelstvu bude využito rovněž mobilních sirén.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Alice Lutišanová
mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu

-miw-

Sdílet