Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Pecce oslavili 135 let od svého založení, zároveň uvedli do provozu přestavěný Volkswagen Transporter

Sbor dobrovolných hasičů Pecka v tomto roce oslavil 135 let od jeho založení, který vznikl v roce 1881 a 120 let hasičského praporu, který byl vysvěcen v roce 1896. Oslavy se konaly v sobotu 10. září 2016.

Měsíce příprav na tento významný den daly hodně zabrat, nicméně si myslím, že obyvatelé Pecky na tuto významnou společenskou událost jen tak nezapomenou. Přeci jen bylo tomu třicet pět let, kdy se v Pecce naposledy konala akce tohoto typu.

Upřímně jsem nečekal, že se to vše tak vydaří, počasí přálo, v kostele hrály varhany, při nástupu zazněla státní hymna, náměstí bylo plné záchranářské techniky.

Oslavy vypukly úderem jedenácté hodiny, kdy z místního chrámu sv. Bartoloměje zazněly mohutné varhany. To bylo znamení pro hasiče, kteří čekali v zástupu se svými prapory před hasičskou zbrojnicí, na povel velitele slavícího sboru Aleše Pavla.

V zástupu vstoupilo do chrámu na deset praporů, včetně státní vlajky a vlajky městyse Pecka. Nic nebránilo tomu, aby mše mohla začít. Byla věnována všem aktivním hasičům, ale i zemřelým a také župnímu veliteli Antonínu Kračmarovi, kterému byla po skončení mše odhalena pamětní deska na budově hasičské zbrojnice.

Samotné odhalení desky bylo v kompetenci okresního sdružení hasičů Jičín. Mezitím se na místním náměstí sjížděla a řadila hasičská technika různého staří. Ladily se poslední detaily, rovnání techniky, příprava praporečníků na nástup, stánky s občerstvením fungovaly již na sto procent a hlavně ta nervozita! Už se jen čekalo na třináctou hodinu, aby mohl vypuknout hlavní program oslav.

Slavnostní zahájení začalo nástupem všech praporů, včetně státní vlajky. Poté zazněla státní hymna. Velitel vydal rozkaz „pohov“ praporům a předal úvodní slovo starostce městyse paní Haně Štěrbové.

Následovaly další proslovy významných hostů a následně byla věnována sboru pamětní stuha s nápisem „ke 135. výročí založení SDH Pecka, věnuje OSH Jičín“ (Okresní sdružení hasičů Jičín). Součástí nástupu bylo předání pamětních listů zasloužilým členům našeho sboru.

Pomyslnou třešničkou na dortu bylo předání sponzorského daru v podobě tabletu od společnosti T-mobile. Tento tablet bude instalován do vozidla Tatra. Stane se tak pomocníkem při řešení mimořádných událostí. Přesněji řečeno, tablet disponuje navigací a dalšími důležitými aplikacemi.

V případě vyhlášení poplachu peckovské jednotce odešle krajské operační středisko hasičů potřebné informace na tento tablet a hasiči ihned budou vědět, o jakou událost se jedná, kde se nachází atd. Nyní mohu konstatovat, že vybavení jednotky dosáhlo na další „level“.

V jednom z proslovů byla okomentována historie a současnost hasičského sboru v Pecce. Během posledních tří let se radikálně změnilo vybavení a technika peckovského hasiče.

Čím dál více se rovnáme republikovému standardu ve vybavenosti dobrovolných jednotek požární ochrany. A to jen díky pochopení zastupitelstva a rady městyse, jak důležitá je ochrana obyvatel, ale i samotného hasiče.

Posledním bodem v zahájení oslav bylo oficiální uvedení vozidla Volkswagen Transporter do zásahové činnosti. Vozidlo se nám podařilo během měsíce přestavět k nepoznání. Instalace zadní sedačky, montáž police pro nářadí, lakování do RAL 3000, lepení nápisů atd.

Přečtěte siHasiči v Pecce na Jičínsku slavnostně převzali novou Tatru a Volkswagen Transporter

Přestavba probíhala svépomocí, abychom ušetřily finanční prostředky. Stálo to mnoho osobního času a úsilí nás členů, ale výsledkem je nové moderní auto, za které se nemusíme stydět. V průběhu následujících měsíců se budou „dolaďovat“ detaily a vybavovat potřebným zařízením tak, aby vozidlo splňovalo stanovenou vyhlášku.

Vystoupením mažoretek z Nové Paky pokračoval další program. Profesionální hasiči ze stanice Nová Paka předvedli ukázkové vyproštění osoby z havarovaného vozidla.

Celá dynamická ukázka byla komentovaná příslušníkem HZS Královéhradeckého kraje panem nstžm. Janem Polákem. Podal odborný výklad, jak probíhají záchranné a vyprošťovací práce.

Opodál u stanoviště zdravotnické záchranné služby probíhala tvorba fiktivních zranění na různých částech těla. Nechyběla komentovaná ukázka první pomoci, která určitě stála za zhlédnutí, jelikož v dnešní době řada lidí neumí adekvátně poskytnout potřebnou pomoc.

Příslušníci policie ČR návštěvníkům oslav ukázali vybavení, se kterým vykonávají službu, lákadlem byl samopal, neprůstřelná vesta nebo stíhací vozidlo dopravní policie v civilní verzi.

Hasiči nabídli tu nejmodernější techniku, ale i tu nejstarší. Mezi tu nejmodernější techniku jistě patří Scania 6×6 od společnosti Kobit, repasovaná T815 z SDH Miletín nebo naše Tatra T815 PR2 CAS 30/6000/360.

Přečtěte si„Pecka“ z Pecky - to je nová Tatra s kabinou delší než dlouhou, dodaná firmou Kobit

Kdo budil obdiv, byla stařičká parní stříkačka z roku 1907, která přijela z Roztok u Jilemnice nebo Praga z roku 1928 novopackého hasičského sboru a celá řada další techniky! Mladí hasiči ze Lhoty u Pecky s koněspřežnou stříkačkou bravurně zvládli požární útok na hořící papírový domeček.

Vzápětí také parní stříkačka ukázala, co dovede! Na co všechny děti čekaly, byla pěna, kterou jsme vytvořili z téměř 20 litrů pěny do koupele.

Byl také vydán almanach popisující historii a současnost našeho sboru.

Oslav se zúčastnilo na 28 kusů techniky různého druhu a typu. Snažili jsme se ukázat rozdíl mezi tou nejmodernější technikou a technikou, se kterou naši předci bojovali proti ohnivému kohoutovi. Oheň je stejně ničivý, ale dnes k tomu máme o dost lepší prostředky jak zabránit zbytečným škodám na životech a majetku.

Myslím si, že se naše oslavy vydařily na jedničku. Tímto za hasičský sbor děkuji všem účastníkům, sponzorům, hasičům, rodinným příslušníkům za pomoc při organizaci a hladký průběh oslav!

Bc. Michal Pavel
www.facebook.com/hasicipecka
Foto: Roman Kunčík, Martin Urbanec, Michal Pavel, Monika Makówková
Sdílet