Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IV. mezinárodní setkání sběratelů a historiků se uskutečnilo v polském Těšíně

IV. mezinárodní setkání sběratelů a historiků v Polsku se konalo 16. a 17. září 2016 v 35tisícovém městě v Cieszynie (Těšíně). Podle legendy byl Těšín založen v roce 810. Po dlouhém odloučení se zde setkali synové polského knížete: Bolek, Lešek a Těšek a na památku šťastného shledání založili město.

Setkání hostili dobrovolní hasiči OSP Cieszyn-Bobrek. Jedná se o nejstarší dobrovolný hasičský sbor v Těšíně, založený v roce 1870. V současné době má 66 členů, z nich je 30 aktivních.

Těšín má jednu profesionální jednotku JRG PSP, která sídli v Cieszynie-Marklowicích, šest dobrovolných hasičských sborů a jeden podnikový ze závodu PKS. Předcházely mu společná setkání u slovenských přátel v Martine, Pezinku, Vráble-Dyčka a Turzovce.


V pátek 16. 9. 2016 proběhl sraz u hasičské zbrojnice OSP Cieszyn Bobrek a ubytování na vysokoškolských kolejích Akademik Uniwersytetu Slaskiego Cieszyn.

V poledne odjezd autobusem do města Bielsko-Biala, kde proběhla exkurze na krajské stanici profesionálních hasičů PSP v Bielsku a do firmy zabývající se výrobou speciálních hasičských, policejních, vojenských automobilů a speciálních kontejnerů Szczesniak, která v příštím roce oslaví 25 let své existence.

Po návratu účastníky přivítal starosta sboru Pawel Przybylo, starosta okrsku Cieszyn Czeslaw Dropczynsk, za organizátory Zdzisław Wigłasz a Josef Jendřišak. Setkání se zúčastnilo celkem 36 osob ze čtyř států – Česka, Polska, Slovenska a Německa. Z německé strany to byli 2 sběratelé, ze Slovenska 9 sběratelů a z Polska 12 sběratelů.


V sobotu 17. 9. 2016 po snídani byla pro účastníky setkání připravena prohlídka hasičské zbrojnice, techniky a síně tradic dobrovolných hasičů v Bobreku, následně se všichni přesunuli do zasedacího sálu městské rady v budově těšínské radnice, kde proběhlo setkání se starostou města Mgr. Ryszardem Macurou. Z radnice probíhala prohlídka města.

Náměstí (Rynek) je obklopeno památkovými domy z různých období. Uprostřed náměstí stojí kašna se sochou patrona hasičů sv. Floriána. Prošli okolo farního kostela sv. Máří Magdaleny a Studny tří bratří, k níž se váže legenda o založení města.

Jen opodál navštívili malebné zákoutí, starobylou čtvrť tkalců a koželuhů zvanou Těšínské Benátky (Cieszyńska Wenecja). Odtud se účastníci setkání přesunuli k mostu Svobody přes hraniční řeku Olši, který spojuje města Český Těšín a Cieszyn. Zde položením kytic a zapálením svící u pamětní desky 5 utonulých polských hasičů uctili jejich památku.


Letos je tomu již 46 let, kdy se udála na mostě Svobody tragédie, v jejímž důsledku zahynulo pět polských hasičů. Po několikadenních deštích vstoupila 19. 7. 1970 řeka do maxima 5,5 metrů a začala se vylévat na oba břehy.

Hasiči z české a také z polské strany se snažili most Svobody společnými silami uchránit před velkými plovoucími kládami. Postupně se to dařilo, ale najednou doplavaly s velkou vlnou kmeny stromů. Ty se vzpříčily o pilíře a celý most nadzvedly a strhly do vody spolu se čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči z jednotek OSP Bobrek, Boguszowice a Pastwiska.

Někteří se zachránili i po sedmikilometrové plavbě v rozbouřené vodě. Pět z nich bohužel řádění živlů nepřežilo, ostatky dvou z nich se nikdy nenašly.

Tragédie se stala v ranních hodinách, kdy Češi byli přesunuti k ochraně mostu do nedaleké Ropice a na Baliny. Pamětníkem, a jedním z účastníků pietního aktu, byl i pan Josef Jendřišak, který byl při osudné povodni na místě tragédie jako hasič jednotky Český Těšín-město.

Následovala návštěva hasičského muzea v Českém Těšíně. Jde o první soukromé hasičské muzeum v Moravskoslezském kraji a vzniklo z myšlenky a iniciativy pana Josefa Jendřišaka. Pozdní oběd zakončil přátelské setkání. Příští proběhne v České republice.

Při příležitosti setkání byla vydána pamětní medaile. Autorem výtvarného návrhu, modelu a grafické úpravy je Bohuslav Cerman. Pro filatelisty byla připravena poštovní známka s příležitostným poštovním razítkem.

Text a foto: Mgr. David Dvořáček
Sdílet