Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí hasiči se zúčastnili cvičení Aréna 2016, námětem byl útok ozbrojeného pachatele

Dne 21. 9. 2016 se v prostorách Fortuna arény – zimního stadionu v Hradci Králové uskutečnilo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (dále jen IZS) Královéhradeckého kraje nazvané „Aréna 2016“.

Námět a průběh cvičení byl následující: krátce před jedenáctou hodinou dopolední, v době, kdy zde právě probíhalo fiktivní hokejové utkání, vnikl na stadion s více než osmi stovkami diváků ozbrojený útočník, který okamžitě začal střílet z automatické zbraně. Mezi přítomnými vznikla panika. Na místě bylo během okamžiku mnoho raněných a mrtvých osob.

Operační důstojníci integrovaného operačního střediska Policie ČR vyslali ihned po příjmu oznámení na místo všechny dostupné hlídky a vyrozuměli další složky IZS. Prvním a nejdůležitějším cílem všech přijíždějících policejních hlídek byla eliminace aktivního útočníka.

Složky IZS (hasiči, záchranáři, lékaři, strážníci) začaly v bezpečné zóně v bezprostřední blízkosti stadionu budovat, dle pokynů velitele zásahu, evakuační a ošetřovací stanoviště. Zároveň poskytly první pomoc osobám, kterým se podařilo ze stadionu uniknout.

Po přijetí zprávy, že je útočník střelbou policejní hlídky zastaven a bezprostřední nebezpečí tedy pominulo, začala další část cvičení, a to záchranné práce ze strany ostatních složek IZS. Záchranáři ošetřili uvnitř stadionu zraněné osoby, kterým poskytli akutní první pomoc. Nezranění diváci byli evakuováni do bezpečí a ranění byli roztříděni podle závažnosti zranění.

Těm, co byli na místě ošetřeni, či bez zranění unikli, byla v evakuačním prostoru poskytnuta posttraumatická péče od interventa zdravotnické záchranné služby. Vážně zraněné osoby byly převezeny do fakultní nemocnice.

Hlavním cílem cvičení bylo prověření vzájemné spolupráce složek IZS v operačním řízení, koordinaci složek, komunikaci a v činnosti na místě mimořádné události.

Cvičení se jako jedna ze základních složek integrovaného záchranného systému zúčastnil také Hasičský záchranný sbor. Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje bylo zároveň operačním střediskem složek integrovaného záchranného systému.

Přímo na místě události zasahovali profesionální hasiči z centrální požární stanice Hradec Králové – Přívoz a Hradec Králové – Pražská. Do doby eliminace střelce byly síly a prostředky jednotek požární ochrany ustaveny v nástupním prostoru složek integrovaného záchranného systému a své činnosti zajišťovaly především ve vnější zóně události (příprava evakuačního a ošetřovacího prostoru).

Po eliminaci střelce bylo pak úkolem hasičů reagovat na výzvy velitele zásahu (příslušník Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje) a podíleli se na třídění a evakuaci osob, případně na transportu raněných.

Hasiči zajišťovali pro složky integrovaného záchranného systému celý týlový prostor, tzn. například místo pro lehce zraněné osoby (tzv. evakuační stan), poskytovali také technické prostředky (např. autobus pro nezraněné osoby), napomáhali se vstupem do uzavřených prostor atd.

Možnost nácviku role vedoucího zdravotnické složky zásahu je vhodnou příležitostí pro všechny pracovníky ZZS Královéhradeckého kraje, kteří by se jí ujali i v reálné situaci. To platí rovněž pro vybudování stanoviště pro poskytování neodkladné přednemocniční péče, ošetřování zraněných všech stupňů závažnosti a odsunu postižených do nejvhodnějšího zdravotnického zařízení.

Klíčovou roli při řízení zásahu ZZS hraje Krajské zdravotnické operační středisko. Mimo organizování zásahu, vysílání posádek na místo a aktivaci traumatologického plánu musí operátoři také zajistit přijetí velkého počtu zraněných v adekvátních zdravotnických zařízeních.

Zároveň nesmí být omezena standardní dostupnost zdravotnické péče v celém Královéhradeckém kraji. Dnešního cvičení se vedle sloužící směny operačního střediska zúčastnily posádky rychlé zdravotnické pomoci z Hradce Králové, Jičína, Trutnova a Vrchlabí, lékařská posádka RV z Hradce Králové a inspektoři provozu.

Lehce zraněným a svědkům události poskytoval první psychickou pomoc tým krizových interventů ZZS KHK. Zdravotníci na místě události za čtyřicet dvě minuty od příjezdu na místo vytřídili, ošetřili a odtransportovali do nemocnice celkem devět těžce a deset lehce zraněných. Na místě zůstalo šest obětí včetně útočníka.


Městská policie Hradec Králové, jako ostatní složka Integrovaného záchranného systému, taktickým cvičením „Aréna 2016“ navazuje na dlouhodobou spolupráci se všemi složkami IZS. Společným cvičením se tato spolupráce prohlubuje, zkvalitňuje a zintenzivňuje.

Strážníci se na místě řídili pokyny velitele zásahu a jejich úkolem bylo spolupodílet se na eliminaci pachatele, následné evakuaci osob, poskytování pomoci a zajištění bezpečnosti složek IZS.

Hlídky byly smíšené, složené ze strážníků a policistů – a to především ve vztahu ke spojení s velitelem. Celou událost na místě zaznamenávala a monitorovala mobilní služebna městské policie.


Fakultní nemocnice Hradec Králové se zúčastnila taktického cvičení IZS Královéhradeckého kraje „ARÉNA 2016“. Přes kontaktní místo, které je součástí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové HK, je oznámena mimořádná událost s velkým počtem zraněných.

Na základě těchto informací nemocnice spouští tzv. Traumatologický plán (přípravu) pro příjem a ošetření většího počtu zraněných. Po třídění na místě události jsou do FN HK transportovány osoby v přímém ohrožení na životě a osoby se středně těžkými poraněními.

por. Bc. Jan Čížkovský (KŘ PKH)
mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS KHK)
Bc. Ivo Novák (ZZS KHK)
Eva Kněžourová (MP HK)
Mgr. Jiří Folvarský (FN HK)
Sdílet