Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Moravskoslezského kraje cvičili logistiku stavby protipovodňové hrá­ze

Dne 20. září 2016 se uskutečnilo taktické cvičení složek IZS s názvem „Povodeň 2016“. Tématem cvičení bylo vyskladnění naplněných protipovodňových pytlů s pískem ze skladu při povodni v Ostravě a stavba protipovodňových hrá­zí.

Hlavním cílem cvičení bylo ověření způsobů vyskladňování pytlů s pískem při povodni a procvičení stavby protipovodňových hrází s využitím naplněných pytlů s pískem.

Naplněné protipovodňové pytle s pískem, které jsou skladovány na paletách, byly vyskladňovány a nakládány na nákladní automobil třemi způsoby: ručně s využitím laťkového dopravníku, nakladačem Bobcat a nakládacími vidlemi. Všechny tři způsoby nakládání protipovodňových pytlů byly hodnoceny z hlediska časové a personální náročnosti.

Na vyskladnění pytlů a jejich nakládce se podílelo celkem pět jednotek hasičů, dvě profesionální z Ostravy-Zábřehu a Nového Jičína, a tři dobrovolné z Ostravy-Radvanic, Ostravy-Michálkovic, Ostravy-Muglinova.

Nákladní automobily převezly palety s protipovodňovými pytli na dvě místa v areálu skladu určená pro stavbu protipovodňových hrází. Účastníci cvičení byli rozděleni na dvě skupiny a každá z nich si samostatně vyzkoušela stavbu protipovodňové hrá­ze.

Toto cvičení zvýšilo připravenost jednotek požární ochrany na řešení ochrany před povodněmi.

Sdílet