Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár garáže a vozidla způsobil škodu 2 miliony korun

Dne 19. listopadu 2008 v 08:38 hodin byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár garáže, ve které je zaparkováno vozidlo v obci Měšice v okrese Praha – východ.

Na místo události byly v souladu s I. poplachovým stupněm vyslány zásahové jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Neratovice s technikou CAS 24 T815, CAS 32 T815, stanice Mělník s technikou PPLA Iveco, JSDH obce Veleň s technikou CAS 16 Š706 RTHP, JSDH obce Líbeznice s technikou CAS 24 Š706 RTHP a JSDH obce Klecany s technikou CAS 16 Š706 RTHP.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár garáže, která je součástí dvoupodlažního rodinného domu, přičemž v garáži je zaparkován osobní automobil Hyundai Santa Fé, jehož pořizovací cena byla 1,2 mil. Kč a vůz měl najeto pouhých 5000 km.

Vyšetřovatelem HZS bylo od majitele domu zjištěno, že tento seděl v pracovně v rodinném domě a došlo k výpadku el. proudu. Cestou k domovním jističům uslyšel praskání v garáži, kam se šel podívat a po otevření dveří se na něho vyvalil dým. Ihned zahájil prvotní hasební zásah přenosným hasícím přístrojem a následně zavolal hasiče. V době ohlašování požáru došlo v garáži k explozi, jejíž tlaková vlna vyvalila vrata mezi domem a garáží. Vrata po pádu zatarasila východ z pracovny, kde uvěznila majitele. Tento utekl oknem, následně vběhl do domu, odkud evakuoval ostatní rodinné příslušníky. Při záchranných a likvidačních pracech se majitel nadýchal toxických zplodin hoření a byl převezen záchrannou službou do nemocnice k ošetření.

Přivolané jednotky HZS provedly hasební zásah pomocí 2 útočných proudů C, kterými v 09:25 hodin provedly lokalizaci požáru a v 09:46 jeho konečnou likvidaci. Při zásahu došlo k lehkému zranění jednoho ze zasahujících hasičů.

Požárem vznikla škoda na majetku ve výši cca 2 miliony korun, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty za cca 5 milionů korun. Příčina vzniku požáru je vyšetřována ve spolupráci vyšetřovatelů požárů HZS a Policie ČR.

Text a foto: por. Ing. Michal Macoun
ÚO Mladá Boleslav

autor mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

Sdílet