Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozhovor s členem SAR teamu

Přinášíme již trochu starší rozhovor s kpt. Karlem Malinou, který je členem SAR teamu za směnu B, HZS hl.m. Prahy.

Proč vznikl SAR team?

Bylo potřeba vytvořit skupinu specializovaných záchranářů, která bude schopna zasahovat kdykoliv a při jakékoliv mimořádné situaci kdekoliv v ČR nebo ve světě.

Jak dlouho jsi členem SAR teamu?

Členem SAR teamu jsem přibližně pět let. Do SAR teamu jsem vstoupil dobrovolně na základě nabídky vedení SAR teamu, jelikož jsem instruktorem lezecké techniky v PO a mám značné množství zkušeností z mé jedenáctileté hasičské praxe.

Co pro tebe znamená být členem SAR teamu?

Je to pro mě prestižní záležitost. Je lákavé vyzkoušet své schopnosti a dovednosti v opravdu extrémních situacích a podmínkách.

Co na to říká tvoje manželka?

Manželka není svým způsobem příliš nadšená, přesto moje rozhodnutí být členem SAR teamu respektuje.

Je práce v SAR teamu finančně ohodnocena?

Ne. Činnost v SAR teamu vykonávám v rámci svého povolání.

Provádíte nějaký speciální výcvik?

Provádí se různé speciální výcviky jako např: lezecké, práce se člunem, potápěčský výcvik, výcvik pro práci v podzemí, zdravotní příprava, práce s vyhledávací kamerou aj.

Které akce si se jako člen SAR teamu účastnil?

Například jsem se účastnil záchranných prací při povodních na Moravě, kde jsme prováděli práce z vrtulníku PČR. Nejhůř jsem se cítil ve chvíli, kdy jsem uvazoval zachraňovanou osobu a nečekaně nás strhl proud vody. Situaci také značně stěžoval samotný zachraňovaný, který byl značně podnapilý a myslel si, že ho chci utopit.

Podíval se SAR team i do zahraničí?

Ano, zasahoval například v Turecku, na místech zničených zemětřesením a také ve Francii na území poničeném silným větrem a naposledy v Alžíru.

Karla Malinu můžete osobně vidět 6. září na soutěži IRON FIREMAN 2003, kde bude opět slaňovat budovu CITY EMPIRIA (viz foto).
Sdílet