Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rumburku se zřítila část domu, hasiči povolali kynology. Pod troskami naštěstí nikdo nebyl

Krátce před šestnáctou hodinou v sobotu 24. září 2016 bylo oznámeno, že v ulici Horská v Rumburku došlo ke zřícení části domu. Na místo operační středisko vyslalo místní dobrovolnou jednotku společně s profesionály z Varnsdorfu, kteří tou dobou stále zasahovali u požáru seníku v Kyjově.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že došlo ke zřícení zděné části domu kvůli výkopovým pracím okolo objektu. Zda někdo neskončil pod troskami nebylo jisté – navzdory ujištění dělníků, že ve výkopu již nikdo nepracoval, byl na místo vyžádán psovod.

Operační středisko na místo proto vyslalo kynology hned dva, pes Charlie dorazil z Turnova, Cita naopak z Ústí nad Labem.

Po příjezdu a chvíli pohybování se po zbořeništi oba psi v jednom místě opakovaně reagovali tak, jako by se pod troskami nacházel člověk. Vyžádán byl pro potvrzení této situace kynolog třetí, se psem Benem dorazil až z Mostu. „Bohužel“ i třetí pes ve stejném místě reagoval. I když se čas posunul k nočním hodinám, hasiči za této situace nemohli zásah přerušit.

Prostřednictvím operačního střediska byl proto vyžádán výjezd technického kontejneru, ten společně s dalšími hasiči vyjel z Liberce. Po jedné hodině tak dorazilo specializované vybavení určené po stabilizaci narušené konstrukce – aby hasiči mohli trosky odklízet bez rizika pádu narušených částí domu.

Přečtěte siTechnické kontejnery rozšířily výbavu dvou HZS krajů, získány byly z projektů Evropské unie

Pomocí vypažovacích a podpěrných tyčí byla za umělého osvětlení zabezpečena zbylá zeď a hasiči začali s odklízením spadlých trosek. Po ruční práci a odklizení menších částí se ke slovu dostal speciální technický automobil Unimog jednotky z Varnsdorfu, který na místo s dalšími hasiči také dorazil.

Pomocí něj, jeho hydraulické ruky a připnutého drapáku byly odklízeny základové kameny a větší části spadlé zdi. To vše za dozoru statika, který k události také dorazil.

Přečtěte siCesta od nápadu Unimoga ve Varnsdorfu k realizaci byla dlouhá, cisternu nakonec nahradil technický automobil

Do brzkých ranních hodin – zásah skončil před nedělní sedmou hodinou ranní – hasiči odstranili všechny trosky z výkopu a naštěstí nikoho nenalezli. Psi tak s největší pravděpodobností reagovali na gauč, který byl nasátý lidským pachem. Štěkání tří psů na stejném místě ale nešlo ignorovat, v průběhu noci tak své fyzické síly nasadila necelá třicítka hasičů.

Sdílet