Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rosicích se uskutečnil již čtvrtý ročník soutěže ve vyprošťování, vyhrálo družstvo ze stanice Lidická

V Rosicích se dne 24.09.2016 us­kutečnil již IV. ročník poháru města Rosic ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Mezi 13 týmy bylo nejúspěšnější brněnské družstvo z požární stanice Lidická. Soutěž pořádala požární stanice v Rosicích s podporou města Rosice a mj. firmy Barko.

Oproti loňskému startovnímu poli se letos přihlásily další 3 týmy a celkem se tak utkalo 13 družstev. Kromě jihomoravských profesionálních hasičů se již tradičně účastnili slovenští profesionální kolegové z Trnavy a nově družstvo ze stanice Rokycany, vojenská hasičská jednotka Sedlec a mimo soutěž dobrovolní hasiči z Jedovnic.

Čtyřčlenné soutěžní týmy měly pod dohledem rozhodčích za úkol vyprostit figurantku z havarovaného vozidla. Kromě času však hrála důležitou roli také taktika, první pomoc nebo používání osobních ochranných prostředků.

Soutěžní družstvo dopředu neznalo nehodu, se kterou se musí vypořádat. V průběhu přípravy se totiž muselo odebrat do „izolace“. Soutěž se tak blíží zásahu u skutečné dopravní nehody a tím také přispívá k přípravě hasičů na řešení podobných reálných situací.

První místo vybojovali hasiči z Brna a odvezli si tak putovní pohár, který budou příští rok obhajovat.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet