Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uběhlo deset let od česko-polské spolupráce dobrovolných hasičů

Deset let od podpisu dohody o spolupráci si v pátek 23.09.2016 v Ján­ských Koupelích připomněli zástupci dobrovolných hasičů Moravskoslezského a Slezského vojvodství z Polska. Nejvyšší zástupci obou hasičských organizací společně zhodnotili spolupráci na úrovni jednotlivých příhraničních sborů dobrovolných hasičů, okresů a obou krajů.

Obsahem prezentace desetileté spolupráce byly fotografie a filmové ukázky ze společných akcí z oblasti preventivně výchovné činnosti, společných hasičských soutěží a kulturních akcí pořádaných jak na české, tak i na polské straně. Jednotky sborů dobrovolných hasičů obou krajů společně pořádaly odborné semináře a výcviky členů jednotek, společné výcviky řidičů hasičské techniky a mnoho dalších společných akcí, mezi které patří i společné zásahy při likvidaci požárů a jiných pohrom na obou stranách hranice našich států.

Významná část byla věnována vzpomínkám na společné akce pořádané pro hasičskou mládež, jako jsou společné mezinárodní letní tábory v Jánských Koupelích a u Baltického moře v Polsku a mnoho hasičských soutěží a dalších akcí pro naši mládež. Velmi zajímavou prezentaci o spolupráci profesionálních hasičů obou krajů přednesl plk. Ing. Vladimír Vlček (zástupce krajského ředitele HZS MSK).

Společné zásahy u dopravních nehod na dálnici D1 v současné době už nejsou ničím výjimečným a mezinárodní spolupráce obou hasičských sborů krajů je na velmi vysoké a kvalitní úrovni.

Jak pracovní, tak i následná společenská část semináře proběhla ve velmi přátelské pohodě a každý z padesáti účastníků si na památku odnesli pamětní plaketu a příležitostní odznak. V závěru bylo přijato usnesení o dalším pokračování ve spolupráci obou krajských hasičských spolků a doporučení pro jednotlivé SDH k vyhledávání kontaktů v příhraničních oblastech a uzavírání dalších dohod o spolupráci a možnostech spolufinancování projektů z fondů EU.

Ladislav Čabla
Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Sdílet