Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nacvičovali na Slapské přehradě záchranu osob z vody, seznámili se také s pražskou barokomorou

V pátek 23. září 2016 se okolo osmé hodiny začala sjíždět hasičská vozidla do areálu Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy k přípravě prověřovacího cvičení zaměřeného na záchranu osob z vodní hladiny. 

Následovalo rychlé převlečení dvou příslušníků HZS Středočeského kraje do suchých obleků a jejich následné dovezení na hladinu vodní nádrže Slapy. Zároveň byly na dno přehrady potopeny ještě dvě figuríny, které simulovaly potopenou posádku lodi. Krátce po půl deváté bylo vše připraveno a cvičení mohlo začít. 

Operátor linky tísňového volání HZS Středočeského kraje přijal informaci o převrácené lodi na Slapské přehradě s tím, že na hladině plavou dvě osoby a další dvě se potopily a už nevynořily. Bohužel k události došlo v době, kdy už nedrží na svých základnách pohotovost Vodní záchranná služba Českého červeného kříže ani Vodní záchranná služba Zdravotnické záchranné služby Středočeského kra­je.

Na pomoc byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Jílové a Benešov a zároveň bylo požádáno o mezikrajskou pomoc na operační středisko HZS hl. města Prahy s žádostí o vyslání potápěčské skupiny. Současně s potápěči byl informován i lékař HZS ČR, který spolupracuje  potápěči, zasahujícími ve větších hloubkách.

Jako první byli na místě hasiči ze stanice Jílové, kteří mají na Slapské přehradě v letní sezoně připravenou loď, následně přijela jednotka z Benešova. Každá z jednotek zachraňovala jednoho z tonoucích členů posádky – další dvě osoby už na vodní hladině vidět nebyly. 

Oba zachránění byli dopraveni na nejbližší břeh, kde jim byla poskytnuta první pomoc a byli zabaleni do termofolie. Poté se na místo dostavila jednotka HZS hl. města Prahy – potápěčská skupina, které velitel zásahu předal informaci o postrádání ještě dvou osob.

Přečtěte siTechnický automobil s barokomorou pražských potapěčů slouží nejen k výcviku, ale i jako týlové zabezpečení

Potápěči byli během chvilky připraveni k ponoru a pomocí člunu následovala jejich přeprava k místu, kde byly pohřešované osoby spatřeny naposledy. Začala pátrací akce, kdy dva potápěči postupně prohledávali dno přehrady. Po zhruba třiceti minutách byla nalezena první z utonulých osob, která byla vytažena na člun a odvezena na břeh.

Po chvíli byl nalezen i poslední člen posádky, který byl taktéž přepraven na pevninu, čímž bylo cvičení ukončeno. Následovalo vyhodnocení celého cvičení a seznámení se zasahujících příslušníků s vybavením potápěčské skupiny a barokomorou, kterou na vozidle mají.  

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet