Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě zajímavé nehody na Novojičínsku

Ke dvěma méně obvyklým nehodám s nákladními automobily vyjížděli ve čtvrtek 20. 11. 2008 večer a také v pátek 21. 11. 2008 ráno profesionální hasiči z Novojičínska. Ve čtvrtek se na silnici I/48 (spojuje Frýdek-Místek, Nový Jičín a Olomouc) u obce Sedlnice převrátil na bok přívěs nákladního Mercedesu se štěrkem a štěrk pokryl všechny čtyři jízdní pruhy do vzdálenosti 50 metrů

Ke dvěma méně obvyklým nehodám s nákladními automobily vyjížděli ve čtvrtek 20. 11. 2008 večer a také v pátek 21. 11. 2008 ráno profesionální hasiči z Novojičínska. Ve čtvrtek se na silnici I/48 (spojuje Frýdek-Místek, Nový Jičín a Olomouc) u obce Sedlnice převrátil na bok přívěs nákladního Mercedesu se štěrkem a štěrk pokryl všechny čtyři jízdní pruhy do vzdálenosti 50 metrů, v pátek zase mohlo za nehodu u Petřvaldu utržené kolo Iveca. Obě nehody se naštěstí obešly bez zranění.

O obou nehodách informovala operační středisko hasičů Policie ČR, o první ve čtvrtek před 19. hodinou, o druhé v pátek před půl šestou ráno.

Při příjezdu jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně k večerní nehodě nákladního automobilu Mercedes se štěrkem stálo vozidlo na kolech, ale přívěs ležel na levém boku s utrženými levými bočnicemi. Řidič a spolujezdkyně vyvázli bez zranění, hasiči nemuseli likvidovat ani únik provozních náplní.

Přívěs blokoval pravý jízdní pruh ve směru na Příbor, silnice byla ve všech čtyřech pruzích pokryta v délce asi 50 metrů deseticentimetrovou vrstvou rozsypaného štěrku, středová svodidla byla poškozena. V přívěsu již žádný štěrk nebyl – cca všech 16 tun leželo na vozovce.

Po zdokumentování nehody Policií ČR hasiči po dohodě s řidičem převrátili přívěs zpět na kola. Vozidlo i přívěs byly pojízdné. Pak se jednotka (po 21. hodině) vrátila zpět na základnu, na místě zůstali pracovníci Správy silnic Moravskoslezského kraje, kteří pomocí kolového nakladače a sklápěčky odklízeli štěrk z vozovky.

K páteční ranní nehodě u Petřvaldu vyjela vedle novojičínské jednotky také jednotka ze stanice HZS MSK v Bílovci. Kamion Iveco, který vezl tři ojetá osobní auta, měl neobvyklou technickou závadu – při jízdě ve směru z Ostravy do Mošnova se mu utrhlo levé zadní kolo.

Iveco skončilo v příkopě a na poli, ale zůstalo trčet do vozovky. Za ním jela skříňová Avia s potravinami, která nestačila ubrzdit a narazila čelně do zadní části Iveca. Zůstala na silnici. Silnice mezi Ostravou a Mošnovem (Příborem) byla v jednom pruhu uzavřená.

Hasiči zajistili obě vozidla před požárem odpojením akubaterií, pomocí sorbentu likvidovali únik provozních látek z Avie, které skončily pouze na silnici, a odtáhli pomocí vyprošťovacího speciálu Tatra 815 Avii na krajnici. Pak vozovku uklidili a v závěru své 24hodinové směny odjeli na základnu. Další manipulaci s vozidly měla na starosti odtahová služba.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-skw-

Sdílet