Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořel oltář

V klášteře Kladruby z 12. století shořela část oltáře. Oheň vznikl při sanaci dřevomorky. Požár uhasil strážce objektu, který se přiotrávil kouřem.

Tachovští hasiči umělecké dílo zajistili. „Škody musí vyčíslit odborník. Hrubý odhad jsou dva miliony korun,“ řekl iDNES šéf památkářů Karel Drhovský.

Že je oltář masivně napaden dřevomorkou, zjistili památkáři zhruba před měsícem. Do kladrubského kláštera proto přijeli restaurátoři.

„Z oltáře jsme sundali umělecká díla a začala sanace dřevokazné houby. Restaurátoři přitom postupovali moderními metodami. Mikrovlnami a chemikáliemi se sanovaly dřevěné architektury i okolní zdi,“ uvedl Drhovský, ředitel Národního památkového ústavu v Plzni.

V pátek večer restaurátoři svou práci skončili kolem osmé hodiny. Mikrovlné vysoušeče nechali jako obvykle puštěné. Po deváté hodině se náhle vzňala levá část oltáře.

„Požár zachytil náš bezpečnostní systém. Strážce objektu neváhal a s nasazením života oltář během několika minut uhasil. Nadýchal se přitom kouře,“ podotkl památkář.

Za pár minut se do Kladrub sjely jednotky profesionálních hasičů z Tachova a ze Stříbra. Při zásahu jim pomáhali jejich kladrubští dobrovolní kolegové.

Zraněného pracovníka bezpečnostní služby na místě ošetřil lékař záchranné služby. Jeho zranění nebylo vážné, pouze se lehce přiotrávil jedovatými zplodinami.

„Likvidace požáru a zajištění oltáře trvalo necelou hodinu. Přesná příčina se vyšetřuje, ale předběžně lze říci, že se dřevo vznítilo od mikrovlnného vysoušeče,“ řekl iDNES mluvčí krajských hasičů František Vaško.

To potvrzují i památkáři. Oltář měl totiž podle nich dřevěné jádro obložené sádrovou napodobeninou mramoru.

„Na oltáři byla zřejmě drobná pilina, která se po zahřátí vznítila. Komínovým efektem to pak zasáhlo celou levou část,“ uvedl Drhovský.

Škody zřejmě dosáhnou dvou milionů korun. „Je to jen velmi hrubý a laický odhad. Poškozen je čtyřmetrový postranní sloup oltáře. Částečně půjde zrestaurovat, na něco použijeme repliky, protože se zdobení opakuje,“ dodal.

Benediktinský klášter je z 12. století. Založil ho kníže Vladislav I. Dnešní podoba areálu je z první třetiny 18. století.

Interiér opatského chrámu, který byl přestavěn ve stylu české barokní gotiky, navrhl Jan Blažej Santini. Podíleli se na něm i bratři Asamové, Karel Legát a sochaři z okruhu Matyáše Bernarda Brauna.

Zdroj: www.idnes.cz
Sdílet