Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sušičky kukuřice

21.11-Čtyři jednotky hasičů v noci na dnešek vyjížděly k požáru mobilní sušičky na kukuřici ve Tvrdonicích na Břeclavsku. Požár hasičům ve 2.58 hodin ohlásili pracovníci zdejšího zemědělského podniku. Operační středisku HZS na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Břeclavi a dobrovolné jednotky z Tvrdonic, Týnce a Lanžhotu.

Ilustrační foto

Čtyři jednotky hasičů v noci na dnešek vyjížděly k požáru mobilní sušičky na kukuřici ve Tvrdonicích na Břeclavsku.

Požár hasičům ve 2.58 hodin ohlásili pracovníci zdejšího zemědělského podniku. Operační středisku HZS na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Břeclavi a dobrovolné jednotky z Tvrdonic, Týnce a Lanžhotu. Mobilní sušička Stela byla v provozu od jedné hodiny po půlnoci. Po 2. hodině však ze zařízení začal vycházet dým. Před příjezdem hasičů pracovník obsluhující sušičku na žhnoucí části nejdříve vystříkal dva ruční práškové hasící přístroje a pak se s dalším mužem snažil zařízení hasit kbelíky s vodou. Hašení však nebylo účinné a pracovník obsluhy sušičky se navíc zranil – rozptýlený prášek z hasícího přístroje se mu dostal do očí a dýchacích cest a zdravotníci ho převezli do nemocnice.

Protože do přehřáté a žhnoucí sušičky s obsahem 14 tun kukuřičného zrna se hasiči zpočátku nemohli dostat, zařízení ochlazovali. Po otevření dvou poklopů obsah sušičky prolévali vodou. Požár dostali pod kontrolu ve čtyři hodiny a zlikvidovali ve 4.19 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka, která před 6. hodinou zařízení předala majiteli.

Oheň zřejmě způsobila technická závada části sušičky, která má zařízení při přehřátí vypnout a zabránit tak vznícení kukuřice. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 135 tisíc korun, z toho na 100 tisíc korun vyčíslil škodu na sušičce a na 35 tisíc korun vyčíslil hodnotu zničeného kukuřičného zrna. Hodnotu části zařízení uchráněné zásahem hasičů vyšetřovatel vyčíslil na 5,5 milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid,
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-skw-

Sdílet