Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skládka pneumatik v Karviné zaměstnala desítky hasičů přes šest hodin

Celkem 14 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Karvinska zasahovalo od pátečního odpoledne 21. 11. 2008, respektive večera, zhruba do desáté hodiny večer u požáru ojetých pneumatik ve zchátralé hale bez střechy v Karviné-Hranicích v ulici Rudé armády. Hořely na ploše asi 30 × 30 metrů naskládané ve 2,5 metrové vrstvě.

Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu během dvou hodin, velkou práci jim ale dalo dohašování pneumatik, kdy se musely vytahovat po jedné a hasit pomocí pěny. Na pomoc přijel majitel areálu a do rozebírání pneumatik z hromady se zapojil jeho speciální bagr.

Zhruba do 18:30 na místě zasahovalo celkem devět jednotek hasičů – tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Karviné, Orlové a Českém Těšíně a šest dobrovolných jednotek z obcí Karviná-Hranice, Horní Suchá, Petrovice-Závada, Orlová-Poruba, Havířov a Doubrava.

Po půl sedmé operační středisko hasičů povolalo také dobrovolné hasiče z obcí Karviná-Staré Město, Karviná-Ráj, Orlová-Město, Dětmarovice a Petrovice-Marklovice. Na kontrolu požářiště zůstala na místě téměř do půlnoci jednotka z Karviné-Hranic.

Na hustý stoupající dým nad městem a štiplavý zápach upozorňovalo operační středisko hasičů od začátku zhruba dvě desítky svědků. Hasiči informovali o požáru Českou inspekci životního prostředí a státní podnik Povodí Odry.

Protože panovaly špatné povětrnostní podmínky, hasiči vydali prostřednictvím regionálních rádií a internetových serverů upozornění, aby obyvatelé Karviné-Hranic nechali zavřená okna a raději nevycházeli ven. Také zapůjčili Policii ČR tlampač, pomocí něhož policisté projížděli ulice a varovali obyvatele před zápachem.

V opuštěné oblasti Karviné-Hranic nejde o první požár starých pneumatik. Hned vedle zchátralé haly hořely uplynulou neděli, zhruba ve stejném rozsahu, tehdy však byly lepší povětrnostní podmínky a černý dým stoupal nahoru k obloze.

Škoda po pátečním požáru je nulová, protože šlo o skládku starých pneumatik a hala byla v demolici.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet