Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zavalená osoba na staveništi silničního okruhu kolem Prahy, naštěstí jen cvičně

Dne 20.11. 2008 proběhlo součinnostní cvičení několika jednotek HZS hl.m. Prahy a pracovníků pohotovosti Hlavní báňské záchranné stanice Praha. Námětem byla záchrana zavalené osoby z odvodňovacího tunelu na staveništi silničního okruhu kolem Prahy.

Dne 20.11. 2008 proběhlo součinnostní cvičení několika jednotek HZS hl.m. Prahy a pracovníků pohotovosti Hlavní báňské záchranné stanice Praha. Námětem byla záchrana zavalené osoby z odvodňovacího tunelu na staveništi silničního okruhu kolem Prahy.<o:p>
</o:p>

20.11. 2008, Praha-Zbraslav, ul. Komořanská<o:p>
</o:p>

Stavbyvedoucí informuje telefonicky KOIS HZS hl.m Prahy o tom, že na staveništi silničního okruhu kolem Prahy – stavba 513 Vestec – Lahovice, kde právě probíhá ražba odvodňovacího tunelu, došlo k uvolnění zeminy a pravděpodobně k zavalení nejméně jedné osoby. Druhá osoba, která se snažila co nejrychleji přivést pomoc, se zřítila ze žebříku při vylézání ze štoly. KOIS HZS hl.m.Prahy okamžitě vysílá na místo jednotky HZS hl.m.Prahy HS – 8 Radotín 2 x družstvo, HS – 7 Smíchov družstvo lezců, technický kontejner, technický automobil Tatra 815 4 × 4. Zároveň KOIS hl.m.Prahy vyrozumí v rámci dohody HBZS, která vysílá na místo 1 x družstvo a RZA.

Jako první přijíždí na místo JPO HZS hl.m.Prahy HS – 8/Radotín. Velitelem zásahu je velitel jednotky z HS – 8. Toho na místo zásahu navedli zaměstnanci stavby, kteří ho informovali, že ve štole pracovali dva zaměstnanci a ani jeden se nedostavil na povrch. VZ vydává rozkaz a průzkumná skupina neprodleně sestupuje po žebříku do <st1:metriccon­verter productid=„25 metrů“ w:st=„on“>25 metrů</st1:me­tricconverter> hluboké šachty. Jelikož VZ nezná podmínky uvnitř štoly přikazuje jednotce použít DT. Po sestupu na dno šachty byl nalezen těžce zraněný muž. Hasiči měřením na přítomnost nebezpečné látky zjišťují že, na dně šachty se dá dýchat. Muž je při vědomí a komunikuje. Informuje hasiče o tom, že dál ve štole je ještě jedna osoba. On spadl asi z 10 metrové výšky a nemůže se hýbat. Hasiči mu okamžitě poskytují první pomoc a informují VZ o situaci. VZ vysílá druhou skupinu hasičů, která sleze na dno šachty a pokračuje v průzkumu štoly, kde se zhruba ve vzdálenosti <st1:metriccon­verter productid=„60 metrů“ w:st=„on“>60 metrů</st1:me­tricconverter> nachází druhá osoba. Po jejím nalezení hasiči provedou opětovné měření na NL a zjišťují, že i ve štole je možné bezpečně dýchat bez DT. Pod závalem se nachází muž zavalený do poloviny těla a nekomunikuje. Před samotným závalem je asi 5.metrů nestabilního stropu. Bude potřeba těchto <st1:metriccon­verter productid=„5 metrů“ w:st=„on“>5 metrů</st1:me­tricconverter> zapažit a zraněnou osobu vyprostit.

Mezitím se na místo zásahu dostavila JPO HZS hl.m.Prahy HS – 7 z družstvem lezců. Ti musí zajistit pomocí lezecké techniky vyproštění zraněné osoby ze dna šachty. Na místo přijíždí HBZS. VZ informuje o situaci. Pracovníci HBZS společně se stanicí 7 začnou okamžitě připravovat prostředky pro pažení nestabilní chodby. Po vyproštění první osoby a předání ZZS jednotky začnou spouštět do šachty materiál na zapažení proti dalšímu sesuvu stropu. Jednotky neprodleně dopravují materiál dál do štoly až k místu závalu a začínají společně pažit. Po zapažení jednotky vyprostí zavaleného muže, zafixují ho do nosítek a transportují na povrch kde ho předají ZZS. Likvidace události.<o:p>
</o:p>

Foto: Jan Kostík a Milan Pacík/HZS hl.m. Prahy<o:p>
</o:p>

-wap-<o:p></o:p>

Sdílet