Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu na sídlišti bylo evakuováno 25 lidí

Pětadvacet lidí bylo dnes v noci evakuováno při požáru bytu v Záhřebské ulici v Brně-Žabovřeskách. Požár zaměstnal tři jednotky hasičů.

Ilustrační foto - hasiči Brno

Hlášení o požáru přízemního bytu čtyřpodlažního domu na sídlišti v Žabovřeskách hasiči dostali ve 4.22 hodin. Operační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici. Mezi sedmi zásahovými vozidly byl i třicetimetrový automobilový žebřík.

Při jejich příjezdu z okna hořícího pokoje bytu šlehaly plameny a dům byl zakouřen. Policisté a strážníci Městské policie již začali vyvádět část obyvatel domu. Hasiči celkem evakuovali 25 lidí. Pro provizorní přístřeší evakuovaným na místo povolali autobus dopravního podniku. Účinným odvětráváním domu se však nucený pobyt obyvatel domu na ulici podařilo zkrátit na minimum a krátce před pátou hodinou se evakuovaní lidé mohli začít vracet do svých bytů.

Do uzamčeného přízemního hořícího bytu hasiči museli vniknout násilím po vyražení vstupních dveří. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Hasiči vypnuli přívod el. proudu a plynu. Proti plamenům nasadili dva vodní proudy – jeden oknem, druhý zevnitř. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 4.44 hodin a dohasit tři minuty po 6. hodině. Protože plameny a silný žár poškodily i zateplenou fasádu domu, hasiči nad požářištěm částečně rozebírali a kontrolovali fasádu až do výšky třetího patra. Ve vyhořelém bytě bylo obezděné bytové jádro a požár se tak rozvodovou šachtou nerozšířil do vyšších pater. V bytě však žárem prasklo potrubí topení a hasiči k jeho opravě povolali pracovníky teplárenské společnosti.

Požár, při kterém nebyl nikdo zraněn, zničil jeden z pokojů, další místnosti bytu 3 + 1 silně poškodily žár a zplodiny hoření. Žár zničil okno a poškodil také fasádu domu. Příčinu vzniku požáru zjišťují specialisté HZS Jihomoravského kraje a Policie ČR. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na milion korun. Stejnou částkou vyčíslil hodnotu dalších částí domu, uchráněných zásahem hasičů.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet