Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prostřednictvím liberecké linky 112 byl zachráněn muž v rumunských Karpatech, havaroval s offroadem

Operátoři tísňové linky 112 Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje přispěli k záchraně Čecha, který havaroval s offroadem ve špatně přístupném terénu v rumunských Karpatech. Událost ohlašoval jeho známý z ČR 27. 9. 2016 v 17:52 hodin a předal telefonické kontakty na muže v Rumunsku.

Operátorka 112 HZS Libereckého kraje se ihned s mužem v Rumunsku spojila a snažila se vytěžit maximum informací potřebných pro záchranu. Operátorce se podařilo muže v horách lokalizovat a během hovoru zjistit tolik potřebné GPS souřadnice. Ty poté byly předány rumunské 112 do Bukurešti.

Po dobu záchranné akci byl ve spojení s rumunskou 112 plk. Ing. Jan Urbánek z OPIS GŘ HZS ČR, který řešil pohyb sil a prostředků na místo události v nepřístupném terénu. Po 19. hodině se podařilo záchranným složkám dorazit ke zraněnému. Muži byla poskytnuta první předlékařská pomoc, stabilizovány jeho životní funkce a pacient byl připraven na transport do nemocničního zařízení.

Díky skvělým technologiím a propojení jednotného čísla tísňového volání 112 se záchrana člověka podařila. Linka 112 opět ukázala, že umí pomoci člověku v České republice i kdekoliv v Evropě.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet