Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První sníh zaměstnal hasiče, zásahy zejména na dopravní nehody

Hasiči Pardubického kraje zasahovali během uplynulých tří dní (od pátku do nedělní půlnoci) celkem u 63 událostí. Převažovaly zásahy na dopravní nehody (36 událostí). Řidiče totiž potrápil na silnicích první sníh a námrazy.

Hasiči Pardubického kraje zasahovali během uplynulých tří dní (od pátku do nedělní půlnoci) celkem u 63 událostí. Převažovaly zásahy na dopravní nehody (36 událostí). Řidiče totiž potrápil na silnicích první sníh a námrazy. Hasiči odstraňovali nejen kamiony na nesjízdných úsecích vozovek v kraji, ale i zapadlá osobní vozidla, autobusy či sypací vozy v příkopech, ale také spadlé větve, které bránily plynulému silničnímu provozu. Kolize se ve většině případů obešly bez zranění.

Z událostí vybíráme:

HZS Pardubického kraje, stanice Holice
Dne 21. listopadu v 19.51 hodin zasahovali holičtí hasiči u dopravní nehody osobního vozidla na silnici I/35 ve Chvojenci. Osobní automobil na alternativní pohon skončil po nehodě na boku a v příkopě a mezi stromy. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru odpojením akumulátoru, zamezili úniku provozních náplní i LPG. Při nehodě došlo k poškození dopravního značení. Kolize se obešla bez zranění. Hasiči pomohli naložit havarovaný automobil na vozidlo odtahové služby a po odstranění následků nehody se hasiči vrátili zpět na základnu.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy
Svitavští hasiči likvidovali v sobotu 22. listopadu v 8.11 hodin následky kolize dodávky naložené kamením v Koclířově. Vozidlo zůstalo zachycené předním kolem o betonový kanálek. K vyproštění dodávky museli hasiči použít jeřáb a také zvedací vaky. Na zasněženou a kluzkou vozovku byl přivolán i sypač, který po uvolnění dodávky silnici posypal.

Kamion ohrožoval 22. listopadu po 19 hodině rodinný domek v Opatově, když nad ním zůstal viset. Hasiči se ihned po příjezdu snažili zajistit vozidlo proti pádu a sesunutí. Nákladní automobil Mercedes se podařilo hasičům vytáhnout pomocí těžké techniky přibližně po jedné hodině. Odstranění následků této kolize trvalo až do 21.04 hodin.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí
Hasiči z Vysokého Mýta byli v neděli 23. listopadu v 7 hodin ráno vysláni k dopravní nehodě, která se stala na silnici E442/35 v Hrušové. Kamion se vzpříčil a zatarasil téměř celou silnici, jeho kabina skončila v příkopě. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli průzkum, zajistili místo nehody a do příjezdu Policie ČR řídili dopravu. Vytažení vozidla zajistila firma Vápeník. K úniku provozních náplní nedošlo.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet