Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Topící se ženu zachránili z vrtulníku

K ohlášené topící se osobě vyjeli v pondělí 24. listopadu 2008 dvacet minut po poledni hasiči ze stanic Pzeň-Slovany a Plzeň-střed. Tonoucí osoba se měla nacházet v lokalitě soustavy asi šesti jezírek u obce Štěnovice. Přidáno foto.

K ohlášené topící se osobě vyjeli v pondělí 24. listopadu 2008 dvacet minut po poledni hasiči ze stanic Plzeň-Slovany a Plzeň-střed. Tonoucí osoba se měla nacházet v lokalitě soustavy asi šesti jezírek u obce Štěnovice.

Protože oznamovatel nebyl schopen uvést přesné místo, byly na místo vyslány dva vrtulníky, jejichž pomocí se mělo usnadnit hledání. Když dorazili hasiči na místo, začali okamžitě s prohledáváním lokality. Osobu ale dříve spatřili záchranáři z vrtulníku, kterým se podařilo tonoucí ženu vytáhnout z vody. „První vrtulník letecké záchranné služby identifikoval místo, kde se nachází tonoucí. Protože tento vrtulník neměl možnost vyzvednout tonoucí ženu z lomu, musel být přivolán druhý armádní vrtulník. Ten má na své palubě záchranáře, který pomocí palubního jeřábu vyzvedl tonoucí ženu,“ popsal zásah jeden z pilotů vrtulníku.

Na břehu lékař osobu prohlédl a poskytl prvotní ošetření. Žena byla při vědomí, pouze silně podchlazená. Hasiči ve spolupráci se zdravotníky osobu pomohli naložit do vrtulníku, který ji přepravil k dalšímu ošetření do nemocnice.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-kaw- kow-

Sdílet