Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od utonutí dělily řidiče havarovaného vozidla v Otrokovicích na Zlínsku jen centimetry

V 07:22 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o dopravní nehodě osobního vozidla na ulici třída Tomáše Bati v Otrokovicích. Řidič osobního vozidla zn. Škoda Octavia vyjel z komunikace přes chodník, travnatou plochu a stezku, přejel přes betonový obrubník a sjel asi patnáct metrů po příkrém břehu řeky Dřevnice.

Vozidlo, které zastavilo až přímo v řece, se začalo rychle plnit vodou. Řidič zůstal ve vozidle bezvládně ležet na volantu s vystřeleným airbagem.

Jako první dorazili na místo profesionální hasiči ze stanice Otrokovice. Dva z hasičů neváhali a okamžitě skočili do řeky, otevřeli vozidlo a bezvládného řidiče vytáhli. V okamžiku, kdy se hasiči dostali k havarovanému vozidlu už voda sahala řidiči po bradu a pozvolna stoupala.

Při pozdějším oznámení události nebo v případě, že by se řidičovo bezvládné tělo sklouzlo z volantu, mohlo dojít k jeho utonutí.

Při vyprošťování řidiče z kabiny vozidla si hasiči všimli také dvou prázdných dětských sedaček. Začali proto prohledávat ponořené vozidlo. V kalné vodě však nikoho dalšího nenašli. Jak jim následně sdělil i řidič vozidla, kterého se hasičům podařilo probrat, ve vozidle cestoval sám.

Pomocí transportních nosítek hasiči vynesli řidiče z koryta řeky a předali ho do další péče posádce zdravotnické záchranné služby, která ho odvezla k další kontrole do nemocnice ve Zlíně.

Při nehodě došlo také k úniku provozních kapalin do řeky. Velitel zásahu proto požádal o vyslání technicko – chemického speciálu z centrální stanice Zlín. Po příjezdu zlínské jednotky instalovali hasiči na hladinu nornou stěnu a zachytili unikající olej, který zasypali sorbenty.

K vyproštění havarovaného vozidla z řeky byl na místo vyslán vyprošťovací automobil otrokovických hasičů. Ten vozidlo bez problémů vyprostil zpět na komunikaci. Po ukončení vyprošťovacích prací sebrali hasiči z vodní hladiny sorbenty se zachyceným olejem a v 09:34 hodin ukončili zásah.

Na místo se v průběhu zásahu dostavili také pracovníci odborů životního prostředí a krizového řízení města.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet