Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Žižkovské věži v Praze proběhlo požární cvičení, evakuováno bylo 200 figurantů

V pondělí 3. října 2016 proběhlo v Žižkovské věži cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) s názvem „Požár v Žižkovské věži“. Cvičení bylo koncipováno jako požární. Jeho hlavním cílem bylo prověření součinnosti složek IZS a spolupráce s těmi, kdo v budově pracují.

Po ohlášení na linku 150 místní požární hlídky zahájily řízenou evakuaci všech, kteří se zde v danou chvíli nacházeli (návštěvníky představovalo 200 figurantů).

Cvičení se zúčastnilo na 60 hasičů, z toho 47 zasahujících, 16 policistů včetně vrtulníku s termovizní, Zdravotnická záchranná služba s vozem Atego, inspektorem provozu a managementem a 4 strážníci Městské policie.

Žižkovská televizní věž byla postavena v letech 1985 – 1992 podle projektu Ing. Arch. Václava Aulického a Dr. Ing. Jiřího Kozáka. Navzdory kritickým ohlasům místních obyvatel, kteří poukazovali na kontrast high-tech architektury a historického okolí Žižkova, byla věž dokončena. Dnes je oceňovanou dominantou pražského panoramatu.

Svislá konstrukce se skládá ze tří válcových ocelových tubusů, z nichž dva vedlejší (s nouzovým schodištěm a služebním výtahem) mají průměr 4,8 m a dosahují společně výšky 134 metrů. Hlavní tubus (se dvěma rychlovýtahy) má průměr 6,4 m a přechází do anténního nástavce sahajícího do výšky 216 metrů. Tubusy jsou tvořeny soustřednými ocelovými rourami, jejichž meziprostor tloušťky cca 30 cm je vylit betonem.

Bez pomoci kolegů z IZS by se nám pracovalo mnohem hůře, bez nich bychom to možná ani nedali. Zajišťují nám bezpečný prostor v okolí zásahu (policie a strážníci), máme je za zády, kdybychom je my nebo zachraňované osoby potřebovali (zdravotnická záchranná služba).

řekl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský

První hasičská jednotka dorazila na místo během 8 minut po ohlášení. Zasahovali hasiči z centrály, Holešovic, Strašnic a Krče. Lokalizovali simulovaný požár a vše měli pod kontrolou v 9:31 hodin.

Asistence při řízené evakuaci návštěvníků nebyla potřeba, evakuace 203 lidí byla ukončena během necelých dvaceti minut. Při dalších záchranných pracích si hasiči prověřili komunikaci s ostatními složkami IZS.

Jsme rádi, že jsme společně zvládli taktické cvičení a dokázali, že jsme připraveni v nečekaných situacích obstát.

řekl Pavel Kos, technický ředitel ČRa

Celý průběh cvičení prokázal, že společnost České Radiokomunikace, nájemci Žižkovské věže a jednotlivé složky integrovaného záchranného systému jsou dobře připraveny zvládat mimořádné situace tohoto typu.

Foto: Otakar Svatek & HZS Praha
Sdílet