Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči okradeni

Zloděj ukradl hasičům z Klobouk u Brna jejich cenné památky.Ilustrač­ní foto

O svoji chloubu v podobě dvou historických hasičských přileb, sekery, trubky a šavle přišli minulý týden hasiči z Klobouk u Brna. Cena těchto předmětů používaných před 70 lety se odhaduje na 90.000 korun. To je způsobená materiální škoda. Historickou neumíme vyčíslit," řekl kloboucký starosta Jindřich Koubek.

Historické předměty měl sbor dobrovolných hasičů vystavený ve speciální vitríně v kanceláři velitele ve své zbrojnici. Zloděj se do ní dostal po vylámání zámků ve vstupních dveřích.

Krádeže historických hasičských přileb, ale i současného hasičského vybavení nejrůznějšího druhu se na jihu Moravy stávají často. Mezi zloději jsou totiž lidé, kteří mají zvláštní zálibu v hasičské technice. V kradeném hasičském vybavení dokonce chodí na veřejnosti. Když jsou dopadeni, lup vrátí a jdou do vězení.
Jeden z podobných případů objasnili loni v listopadu policisté v Brně. Dopadli mladíka, který kvůli své úchylce vykradl tři zbrojnice. K nejzávažnějším krádežím patří loňský případ ze Znojemska, kde zloději ukradli z hasičského muzea 18 historických přileb. Dosud se je nepodařilo vypátrat.
Sdílet