Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zářivky v mateřské škole v Babicích

Dne 25. 11. 2008 v 10:01 hod. byli hasiči informováni o požáru v mateřské škole v obci Babice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Babic s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v místní mateřské škole došlo k požáru zářivkového stropního tělesa.

požár stropního zářivkového tělesa v mateřské škole

Požár zjistily učitelky a včas se jim podařilo vyvést do bezpečí všech jednatřicet dětí. Svým správným a rychlým jednáním neohrozili zaměstnanci školy žádné z dětí a včas se evakuovalo také pět dospělých osob. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasič dorazili na místo už za sedm minut od výjezdu. Školka byla evakuovaná a další organizace zabezpečení osob nebyla z naší strany potřeba. Hasiči pronikli do zakouřené místnosti s přenosným hasicím přístrojem. Požár zářivky byl uhašen a překontrolován. Mateřská škola musela být postupně odvětrána.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel se od paní ředitelky dozvěděl, že po zjištění požáru byla bleskově nařízena evakuace dětí. Další dvě zaměstnankyně se ujaly hašení požáru pomocí ručního hasicího přístroje a dalším se podařilo uzavřít plyn i vypnout elektrický proud v budově. Na pomoc byli přivoláni hasiči, byla připravena dokumentace k revizím a pojistné smlouvy. Vyšetřovatel v němém úžasu jen vydechl, že tak by to mělo být vždy a dal je za vzor všem ostatním.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 3.000 Kč. Zásahem zaměstnanců a hasičů se podařilo uchránit další majetek za desítky tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na zářivce.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet