Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

III. ročník dovednostní soutěže PILA – CUP prověřil hasiče v dovednosti s motorovou pilou

Dne 01.10. 2016 se v prostorách stanice letňanských hasičů uskutečnil již III. ročník dovednostní soutěže PILA – CUP. Smyslem této soutěže bylo podpořit zdokonalování se dobrovolných hasičů při práci s motorovou pilou.

Stále častěji jsou jednotky dobrovolných hasičů nasazovány na zásahy, kde je nutné pily použít (padlé stromy, větve nebo dřeviny hrozící pádem). Hlavním sponzorem akce byla Husqvarna Česká republika v čele s panem Stanislavem Hájkem, která věnovala hlavní cenu pro vítěze v kategorii týmů – Motorovou pilu Husqvarna 450. Autoškola ing. Horázný věnovala cenu pro druhý tým, jednalo se o kufr plný kvalitního nářadí. Velkou dřevorubeckou lopatku věnoval organizátor akce, Petra Felgrová, kurzy-pily s.r.o.

V soutěži jednotlivců první a druhou cenu věnoval pan Jiří Křapáček, majitel HUSQVARNA Průhonice, a to profesionální dřevorubeckou přilbu a kombinovaný kanystr Husqvarna. Třetí cenu věnovala opět Petra Felgrová, kurzy-pily s.r.o.

Další ceny věnoval Pivovar Rohozec. Střimelické truhlářství vyrobilo krásné ceny pro týmy. Lesy Tomek dodalo dřevo pro soutěž. Městská část Praha 18 – Letňany sponzorovala nákup pohárů a medailí. Hasiči Letňany zajistily prostory, jídlo a pití.

Soutěžilo se v disciplínách:

  • Výměna řetězu, kde se prověří zručnost hasiče při nutnosti rychle měnit řetěz
  • Řez na podložce, kde musí soutěžící ukázat svůj um a odhad při řezání v místě, kam úplně nevidí
  • Kombinovaný řez, při kterém soutěžící řeže kotouč dvěma řezy proti sobě a hodnotí se, jak se řezy potkají
  • Odvětvování sedmi přeslenů na trenažeru

Soutěžilo 13 jednotlivců a 5 týmů. Akci provázelo krásné počasí a pohodová atmosféra. Pilu si vyhrála dvojce z Letňan (Šnábl + Šarman). Druhá cena, kufr plný nářadí, vlastní kluci z Dobříše (Mařík + Cvačka) a třetí cenu, velkou dřevorubeckou lopatku, mají opět Letňany (Košťál + Kuželka).

Soutěž jednotlivců:

  1. Jakub Mařík SDH Dobříš,
  2. Daniel Šarman SDH Letňany
  3. René Peterek SDH Kolovraty

Všichni účastníci prokázali zručnost a zkušenost, což se ukázalo při počítání výsledků. Rozdíly nebyly nijak propastné. Tato soutěž je tak přínosem pro získávání praktických dovedností dobrovolných hasičů.

Další fotografie a video najdete na webu soutěže.

Sdílet