Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ústí nad Orlicí mají novou cisternu, Tatru jim dodala firma THT Polička

Poslední zářijový pátek byla na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí slavnostně předána do užívání nová automobilová stříkačka jednotce dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I.

Několikaletá snaha o zmodernizování zastaralého vozového parku u všech jednotek tak byla úspěšně zakončena. Pořízením nové stříkačky došlo ke zvýšení akceschopnosti jednotky, zkvalitnění materiálně-technického vybavení, snížení provozních nákladů, ale hlavně, větší bezpečnosti zásahové jednotky.

Slavnostní předání se uskutečnilo za účasti vedení města v čele se starostou Petrem Hájkem, zástupců kraje, HZS, dodavatelské firmy a samozřejmě jednotek sborů dobrovolných hasičů města a okolních obcí. Na závěr nový voz požehnal děkan Vladislav Brokeš. Po slavnostním aktu si přistavenou hasičskou techniku mohla prohlédnout široká veřejnost.

Na pořízení tohoto nového moderního vozu byla získána státní dotace ve výši 2,5 milionu korun a dalších 300 tisíc korun poskytl Pardubický kraj. Zbývající náklady ve výši 3,4 miliony korun byly hrazeny z rozpočtu města Ústí nad Orlicí. Celková cena vozu se tedy vyšplhala na 6,2 milionu korun.

Automobil je proveden v červeném odstínu RAL 3024. Opěradla zadní řady sedadel mají v opěradlech integrovány držáky dýchacích přístrojů ACS Scott. Tatra je v přední části osazena dálkově ovládaným nárazníkovým monitorem Sidewinder o průtoku 800 litrů za minutu a pohybovém rozsahu –90° až +90° horizontálně a –45° až +90° vertikálně.

Na předních podélnících rámu je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 53 kN. Na zadní nápravě jsou uchyceny podmetací řetězy.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s LED světlomety je napájen z palubní soustavy vozidla. Při plném vysunutí dosahuje přibližně 5 metrů nad úroveň terénu. Ovládán je dálkově, do přepravní polohy se složí automaticky po odbrzdění vozu.

Lukáš Prokeš – www.ustinadorlici.cz
Foto: Karel Pešorna, Stanislav Monty Plocek
Sdílet