Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli větru hasiči zasahovali v Olomouckém i Moravskoslezském kraji, padají stromy

Především popadané a nebezpečně nahnuté vzrostlé stromy a silné větve zaměstnávaly profesionální a dobrovolné hasiče v Moravskoslezském kraji během úterý 4. 10. 2016 kvůli silnému a vytrvalému dešti a poryvům větru.

MSK - Dubina

Od rána zhruba do 15 hodin vyjeli v kraji především k odstraňování dřevin třicetkrát, hlavně v Ostravě (10×). V dalších čtyřech okresech (KI, FM, OP, BR) se počet výjezdů pohyboval od 4 do 6. Jednou zatím museli hasiči takto vyjet v okrese Nový Jičín – na dvacet metrů vysoký dub do obce vražné. Zmíněné události si dosud nevyžádaly žádné zranění osob.

Například jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Zábřeh musela v úterý dopoledne pořezat a odklidit v Hulvákách vysoký topol, který poničil sloup veřejného osvětlení. Odpoledne vyjela do zahrádkářské osady U Korýtka, kde spadla silná a košatá větev staleté vrby na plot osady.

Kolegové ze stanice HZS MSK Ostrava-Jih zase museli vyjet na sídliště Dubina, kde se strom opřel o dopravní značku. Padající stromy v Moravskoslezském kraji také poničily několik drátů elektrického vedení.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


Profesionální a dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje likvidují od půl desáté dopoledne popadané stromy. Do 12:30 hodiny měli celkem 6 výjezdů po celém kraji.

Jednalo se především o popadané větve a stromy na komunikacích. V Jeseníku na ulici Otakara Březiny strom spadl na dráty elektrického vedení a ty začaly jiskřit. Na místo kromě hasičů vyjeli i energetici, kteří si místo události převzali k řešení.

V Rapotíně se vzrostlý strom opřel o stavbu. Tam na likvidaci události hasiči spolupracovali se zástupci obce.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet