Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Říčkách v Orlických horách

Včera 25. listopadu 2008 se na lanovce v Říčkách v Orlických horách na Rychnovsku uskutečnilo plánované cvičení hasičů – specialistů pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Cvičení se zúčastnilo celkem 34 členů lezeckých skupin a družstev Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ze stanic Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Hradec Králové, Náchod a deset hasičů podniku Škoda Auto Kvasiny.

Čtyřsedačková lanová dráha v areálu Ski centra je dlouhá 1200 metrů a za jednu hodinu dokáže přepravit až 2400 osob. V případě poruchy v zimním období, ať již způsobenou výpadkem el. energie nebo prudkou změnou povětrnostních podmínek, může na dlouhé minuty „uvěznit" až několik stovek lyžařů.

Hasiči, kteří při skutečné události spolupracují se členy Horské služby, nacvičovali evakuaci osob. Postupně po skupinách si vyzkoušeli výstup na podpěru lanové dráhy, spuštění po nosném laně k sedačce, zajištění a spuštění osoby z výšky zhruba deseti metrů na zem. Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajištění evakuace všech osob do dvou hodin, zaměřili se hasiči především na nácvik rychlého a bezpečného spuštění pasažéru ze sedaček.

Hasiči cvičí na lanových drahách pravidelně, minimálně však jednou za rok. V loňském roce se uskutečnilo společné cvičení hasičů z Trutnova, Jičína, Rychnova nad Kněžnou a Hradce Králové na lanovce Černá hora – Protěž v Jánských Lázních.

Přidáno foto

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Náchod
HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou – Libor Bartoš

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet