Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda kamionů zatarasila Jižní spojku

Dnes, 26.11. 2008 krátce po jedenácté hodině dopolední byla na operační středisko pražských hasičů nahlášená dopravní nehoda několika vozidel na Jižní spojce. Jednalo se o kamiony, z jednoho se částečně vysypal náklad – sudy s nebezpečnou látkou.

Dnes, 26.11. 2008 krátce po jedenácté hodině dopolední byla na operační středisko pražských hasičů nahlášená dopravní nehoda několika vozidel na Jižní spojce. Jednalo se o kamiony, z jednoho se částečně vysypal náklad – sudy s nebezpečnou látkou.

26.11. 2008, 11.13 hod, Praha 4, Jižní spojka

K nahlášené dopravní nehodě na Jižní spojce vyjela dnes, v 11.13 hod. jednotka HZS hl.m. Prahy z krčské požární stanice. Během cesty k zásahu zastavila u dopravní nehody, po rychlém průzkumu zjištěno, že se nejednalo o ohlášený případ. Protože nebyla její pomoc potřeba, pokračovala dále k původní události. Tam se dostavila zhruba o minutu později. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o střet dvou nákladních automobilů ve směru na Černý most. Ke zranění řidičů naštěstí nedošlo, avšak z jednoho havarovaného kamionu se vysypal částečně jeho náklad v podobě sudů s nebezpečnou látkou.

Velitel zásahu si na místo vyžádal výjezd posilových jednotek včetně chemické služby ze stanice č.2 Petřiny a přes OPIS žádal informaci o látce dle označení barelů. Jednotka zasahovala v dýchací technice a ochranných kombinézách Tyvek. Na místo se dostavilo družstvo ze stanice č.5 Strašnice, které mělo ztížený průjezd po zacpané komunikaci. Hasiči provedli zabránění úniku nebezpečné látky do kanalizace za pomoci kanálových ucpávek, její zachycení na komunikaci sorbentem a selekci sudů na poškozené a nepoškozené, na korbě se jich nacházelo celkem 100. Poškozené sudy se hasiči snažili postavit tak, aby z nich látka neunikala. Následně bylo provedeno protipožární opatření na kamionech a po domluvě s policií ČR byla zcela uzavřena Jižní spojka ve směru na Černý most.

Po dojezdu vozidla chemické služby bylo upřesněno o jakou látku se jedná – směs nebezpečných odpadů s nemožností ředit vodou. Nebylo dále nutné zasahovat v dýchací technice, hasiči použili pouze respirátory. Po průzkumu chemiků si VZ vyžádal k události autojeřáb ze strašnické požární stanice k překládání sudů na náhradní kamion, vyslaný dopravcem. Ten se na místo dostavil velmi brzy, jeho hladkou a plynulou jízdu zajistila policie. Dále bylo nutné na místo dopravit další pytle ze sorbentem. Hasiči dále provedli za pomoci přivolané odtahové služby odtržení kamionu od návěsu a následně naložili další sudy, nacházející se právě pod návěsem.

K místu případu bylo povoláno další družstvo, které provedlo asistenci při přepravě nákladu na náhradním kamionu na odstavnou plochu. Během celého zásahu bylo o situaci informováno operační středisko krizového štábu hlavního města a operační středisko GŘ HZS ČR. K likvidaci vyteklé látky byla dopravcem povolána sanační firma. U události byla také z preventivních důvodů přítomna posádka Zdravotnické záchranné služby hl.m. Prahy. Krátce před půl pátou byl zprovozněn jeden jízdní pruh a nedlouho poté místo události opustil i poslední hasičský vůz.

Nehoda se obešla bez zranění, avšak na celé odpoledne značně zkomplikovala dopravní situaci v hlavním městě, které díky tomu bylo téměř neprůjezdné.

Zasahující jednotky a technika:

HS-1 Sokolská – ODZP
HS-2 Petřiny – malých chemický vůz
HS-5 Strašnice – CAS 24, TA, AD 20, ACHR Iveco
HS-6 Krč – CAS 24
HS-7 Smíchov – CAS 24 

Foto: Jan Kostík/HZS hl.m. Prahy

-wap-

Sdílet