Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Slánsku havaroval autobus s cestujícími, jednalo se o prověřovací cvičení IZS

Ve čtvrtek 6. října krátce po 11. hodině přijal operátor na tísňové lince HZS Středočeského kraje informaci o vážné dopravní nehodě autobusu a osobního automobilu na účelové komunikaci u části obce Trpoměchy na Slánsku. Šlo o prověřovací cvičení všech základních složek IZS při kterém byl vyhlášen 3. stupeň poplachu IZS.

V autobusu na boku se nacházelo 30 zraněných osob (někteří zaklínění) a v osobním automobilu dva zranění oba bez možnosti opustit vozidlo svépomocí. Na místo byly vyslány 3 jednotky profesionálních hasičů, 10 jednotek dobrovolných hasičů, několik posádek zdravotnické záchranné služby a hlídky Policie ČR.

U zásahu spolupracovalo celkem 78 hasičů, záchranářů a policistů. Prvotním úkolem zúčastněných bylo provést průzkum a roztřídit zraněné. Další hasiči prováděli vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Ostatní jednotky se podílely na transportu osob na třídící stanoviště a do sanitek. Současně probíhalo vyhledávání pohřešovaných osob pomocí termokamery.

Součástí cvičení bylo i zapojení nemocnice ve Slaném, jejíž traumatologický plán byl také prověřován. Jedním z mnoha cílů tohoto cvičení bylo i porovnání dvou způsobů třídění velkého množství zraněných osob v praxi.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet