Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidují požár balíků slámy v Olomouci za ulicí Požárníků

Dvě jednotky z řad profesionálních a dobrovolných hasičů od podvečerních hodin soboty 8. 10. 2016 likvidují požár balíků slámy za ulicí Požárníků v Olomouci. Linka tísňové pomoci nejdříve přijala v tísňovém hovoru informaci o zahoření menšího množství slámy a proto k místu vyslala pouze jednotku ze stanice Olomouc a to přesněji posádku cisternového vozidla.

Hasiči po příjezdu nalezli zahoření ve stohu s více balíky slámy a velitel zásahu si k místu přivolal další dvě cisternová vozidla. K následné pomoci k události dorazila cisterna s posádkou z profesionální stanice v Olomouci a další jednotka z Dubu nad Moravou. Na pomoc s rozebíráním stohu taktéž dorazil kontejner s nakladačem z centrální požární stanice v Olomouci.

Plameny se ale velmi rychle šířily uvnitř stohu a i přes prvotní snahu o uchránění většího množství balíků došlo vzápětí rozšíření plamenů na celý stoh. Hasiči po projednání následného opatření s vlastníkem stohu zahájili intenzivní hasební práce. Majitel mezitím zajistil těžkou techniku pro pomoc s rozhrabáváním a postupném dohašování. Předpoklad činnosti hasičů je ještě na několik hodin.

Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, s největší pravděpodobností se bude jednat o nedbalostní či úmyslné jednání neznámé osoby. Výši vzniklých škod majitel prozatím nevyčíslil.

Během dopoledne bylo rozhodnuto o příjezdu další pomoci s těžkou technikou pro rozebírání prohořelého stohu a to kolegů ze záchranného útvaru v Hlučíně. Pomocí nakladače je prováděno postupné rozvážení na volnou plochu a dohašování.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet