Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár domu a střechy v obci Osvětimany

Dne 27. 11. 2008 ve 13:57 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Osvětimanech. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Osvětiman a Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu.

Dne 27. 11. 2008 ve 13:57 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Osvětimanech.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Osvětiman a Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažil devětasedmdesá­tiletý majitel domu hasit požár pomocí vody. Rychle se šířící požár byl nad jeho síly, nejdříve odmítal pomoc sousedů, ale nakonec na místo museli vyjet hasiči. Při hašení se senior lehce popálil ve vlasech, což si ale nevyžádalo lékařské ošetření.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět kouř a požár, který zasáhl hlavně střechu domu. Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a začal hasební útok. Vodní proudy byly zásobovány jak z cisteren, tak i z obecního hydrantu. Cílem hasičů bylo především zabránit rozšíření požáru na sousední rodinný dům.

Požár se podařilo lokalizovat až po čtyřiceti minutách intenzivního hašení. Poškozená střecha domu se propadla. Další tři hodiny trvalo postupné dohašování a likvidace skrytých ohnisek požáru. Hasiči museli zdlouhavě vyhrabávat velké množství uskladněných věcí v chalupě, které tam majitel nashromáždil za svůj život.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že v domě topil v kamnech na tuhá paliva. Plameny přeskočily na blízkou hromadu papírů a dřevo u kamen. Požár se začal šířit po místnosti a po poškození okna se dostal i na střechu.

Vyplašený senior se nejdříve snažil požár uhasit, ale ten byl nad jeho síly. Požár tak postupně zničil nejen obytnou část domu, ale také kompletně celou střechu a přístavek chalupy. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který podcenil nebezpečí topení a zanedbal vhodnou prevenci před požárem tím, že v blízkosti topidla ponechal další hořlavé materiály.

V letošní začínající topné sezóně jde o další z typických příkladů požáru, který by měl být varováním pro ostatní. Jen za poslední měsíc vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji už k více než dvaceti požárům způsobených při topení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet