Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zámku Plumlov zaměstnal 6 jednotek, škoda byla odhadnuta na několik milionů korun

V úterý 11. října 2016 byl v 1:02 v obci Plumlov (okr. Prostějov) oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár zámku Plumlov.

Na místo požáru vyjela profesionální jednotka ze stanice Prostějov posílena o jednotky SDH obce Plumlov, Kostelec na Hané a Prostějov-Vrahovice. Po průzkumu místa zásahu byla velitelem zásahu vyžádána výšková technika ze stanice Prostějov a jednotky SDH obce Ptení a Určice.

Při požáru byla zasažena střecha levého křídla nízkého zámku Plumlov v délce cca 30 m. Velitelem zásahu byla v 1:59 hlášena lokalizace požáru (požár se přestal šířit, síly a prostředky na místě zásahu postačují zabránit jeho dalšímu šíření). Likvidace požáru byla velitelem zásahu nahlášena v 5:12.

Zámek v Plumlově, dominanta obce a širokého okolí, byl postaven v manýristickém stylu v letech 1680–1688 vedle původního plumlovského hradu, který zde, na skalnatém kopci nad říčkou Hloučelou, stál již od 2. poloviny 13. století a byl po třicetileté válce velmi poničen.

Jednotky svým včasným zásahem uchránily majetek v hodnotě téměř 50 mil. Kč.

Policisté společně s kriminalisty zjistili, že zahořela místnost na sklad dřeva v budově tzv. nízkého zámku na nádvoří, kdy se oheň rozšířil v délce cca 25 metrů. Na místě byl přítomen technik Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, který dle zjištěných skutečností, vyloučil technickou závadu a jako možnou příčinu vzniku požáru uvedl nedbalost.

Na místě byl přítomen policejní specialista – chemik, který provedl ohledání požářiště, psovod se psem vycvičeným na vyhledávání ohnisek požáru a přítomnost možných akcelerantů a kriminalistický technik, který provedl fotodokumentaci místa činu.

Požárem budovy vznikla Městu Plumlov škoda v předběžně výši kolem 3.000.000,–Kč. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, za který trestní zákoník ukládá maximální trest odnětí svobody až na tři roky. Příčina, míra zavinění a okolnosti požáru jsou předmětem dalšího šetření.

por. Mgr. Miluše Zajícová, Policie ČR

por. Ing. Jan Ondruch
HZS Olomouckého kraje
Sdílet