Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V ostravském divadle děkovali záchranářům politici i umělci

Odhadem tři stovky profesionálních a dobrovolných hasičů, zdravotníků, policistů, také zaměstnanců nemocnic a pracovníků krajského úřadu přišly v pátek 28. 11. 2008 odpoledne do ostravského Divadla Antonína Dvořáka převzít ústní i písemné poděkování za profesionálně zvládnutý zásah u železničního neštěstí ve Studénce (okres Nový Jičín), kde letos v srpnu spadl opravovaný silniční most.

Vzpomínkové akce pro všechny, kteří se zapojili do záchranných prací, se mezi jinými zúčastnil ministr vnitra Ivan Langer, moravskoslezský krajský hejtman Jaroslav Palas a generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán.

Součástí vzpomínkového odpoledne byla čtvrthodinová projekce autentických záběrů ze zásahu složek IZS, prokládaná vystoupeními herců Národního divadla Moravskoslezského a smyčcového kvartetu Moravskoslezského komorního sdružení. Před záchranáři vystoupili bez nároku na honorář.

Langer ve své řeči zdůraznil, že to, co se odehrálo ve Studénce, potvrzuje, že nelze dělit záchranáře na profesionály a dobrovolníky, ale jen podle toho, co mají záchranáři v srdci, co dělají a s jakým nasazením. „Mezi námi je spousta takových profesionálů a mezi ně patříte i vy," poznamenal ministr vnitra.

Generál Štěpán upozornil na to, že žádná složka IZS by samostatně nemohla splnit své úkoly – jde to pouze ve vzájemné spolupráci. „Bez součinnosti, vzájemných vazeb a pochopení se by to nešlo. Studénka byla ukázkou toho, že to jde, " dodal generální ředitel HZS ČR.

Záchranářům i předchozímu vedení Moravskoslezského kraje poděkoval také nově zvolený krajský hejtman Jaroslav Palas.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet