Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra se probojoval do senátu za obvod Ostrava-město

Dosavadní ředitel HZS Moravskoslezského kraje kandidoval do podzimních senátních voleb v roce 2016 ve volebním obvodu číslo 70 pro Ostravu-město jako nezávislý kandidát s podporou ODS a TOP 09. Ve druhém kole získal 52 % hlasů a dostal se tak do senátu.

Jak sám Nytra uvádí na svých stránkách, s obavou sledoval poslední vývoj v Moravskoslezském kraji, odkud odchází tisíce mladých lidí, protože nenacházejí ekonomickou prosperitu, ani odpovídající podmínky pro jejich život, koníčky a zakládání rodiny. Chce řešit nedostatečné podmínky pro zajištění důstojného stáří těch spoluobčanů, o které se z různých důvodů nedokáže postarat jejich rodina.

Není mu lhostejné, v jakém prostředí žijeme, proto se rozhodl již před 10 lety aktivně vstoupit do politiky. Jedná a spolupracuje s mnoha státními a veřejnými institucemi. Politiku bere jako službu veřejnosti. Přesně tak, jak se společně se svými kolegy vždy snažil nastavit službu hasičů.

Na svém webu Zdeněk Nytra uvádí, že pokud se stane senátorem, opustí post ředitele HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Přečtěte siČervená Kawka: Šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra vyzdvihuje spolupráci s městem i krajem a integraci složek IZS do společných center

Rozhodně nebudu senátorem, který se obrací ke svým voličům pouze v okamžiku, kdy potřebuje jejich hlas. Chci se stát vaším „ombudsmanem“ a mluvčím po celé volební období. Chci vám nabídnout své služby politika, který s vámi bude pravidelně v kontaktu a který bude pozorně naslouchat vašim podnětům a starostem a bude hájit vaše zájmy. Jsem přesvědčen, že vám mohu být nápomocen také z pozice senátora na celostátní úrovni,

uvádí na svých stránkách Zdeněk Nytra.


Zdeněk Nytra se narodil v roce 1961 v Janovicích v okrese Frýdek–Místek. Od roku 1982 bydlí v Ostravě. Vystudoval SPŠ chemickou v Ostravě a následně VŠB – obor Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu.

Celý svůj profesní život pracoval v požární ochraně – nejprve jako velitel útvaru drážních hasičů, v letech 1994 až 2000 jako ředitel HZS města Ostravy a od roku 2001 jako ředitel HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Mimo své pracovní zařazení je viceprezidentem CTIF (celosvětová organizace hasičů pro prevenci, hašení a mládež, sdružující 36 států), viceprezidentem Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů, předsedou České hasičské sportovní federace a členem rady České asociace hasičských důstojníků. Je rovněž členem vědecké rady Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB–TÚ Ostrava.

V roce 2002 kandidoval za ODS do obvodního zastupitelstva v Ostravě-Proskovicích, od roku 2006 pak v Moravské Ostravě a Přívozu, kde je dosud jeho členem. V období 2007 až 2010 byl rovněž členem rady městského obvodu.

Je rozvedený, má jednu dospělou dceru.

Sdílet