Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Bílovce a Nového Jičína pomáhali svým dobrovolným kolegům se specializovaným výcvikem

O víkendu 15. a 16. října se na stanicích Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Bílovci a Novém Jičíně věnovali profesionální hasiči svým dobrovolným kolegům.

Všechny dobrovolné jednotky hasičů musí každoročně absolvovat několik desítek hodin odborné přípravy. Tu provádí velitelé jednotek, s některými náročnějšími výcviky však vypomáhají profesionální hasiči, kteří jsou na tato témata připravováni ve specializovaných kurzech.

Do výkladu mohou mnohdy také lépe přispět svými zkušenostmi z praxe. Jedná se například o problematiku vyprošťování osob z havarovaných vozidel, práce ve výškách a nad volnou hloubkou, práce na vodě, nebo zásahy s únikem nebezpečných látek.

V Bílovci se tak sešli členové jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, které nejsou předurčeny pro zásahy u dopravních nehod. I pro ně je totiž povinně předepsána odborná příprava v této problematice v rozsahu minimálně dvou hodin ročně.

Hasiči se tak na učebně teoreticky seznámili se základními aspekty dopravních nehod, bezpečnostními prvky osobních vozidel a taktice při podobném zásahu. Prakticky si pak mohli pod dohledem příslušníků ze stanice Bílovec vyzkoušet obsluhu hydraulického vyprošťovacího zařízení.

V Novém Jičíně strávili dobrovolní hasiči z Příbora se svými profesionálními kolegy celou polovinu směny. Dopoledne pro ně byl připraven výcvik na tekoucí vodě, při kterém si vyzkoušeli záchranu osoby z jezu za použití technických prostředků ve vybavení jednotky, tedy základních tzv. suchých oděvů, plovacích vest i nafukovacích sa­ní.

Příborská jednotka rovněž společně s profesionály vyjížděla s vlastním zásahovým vozidlem na běžné zásahy v průběhu služby, během své sobotní stáže se tak dobrovolní hasiči dostali ke třem událostem v hasebním obvodu novojičínské stanice.

Stejný program – společná služba na stanici spojená se speciálním praktickým výcvikem – čekal v neděli na dobrovolnou jednotku z Kopřivnice. Kromě společných výjezdů k ostrým zásahům s nimi profesionální hasiči z Nového Jičína trénovali taktiku a postup při události s únikem nebezpečné látky včetně dekontaminace hasičů v nafukovací sprše.

Sdílet