Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár obložení zdí v bývalém hotelu v obci Kladky

V neděli 30. listopadu byl v 10:13 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár obložení zdí v bývalém hotelu v obci Kladky. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a Konice a dobrovolní hasiči z Hvozdu a Kladek.

V průběhu uplynulého víkendu, pátku 28. listopadu – neděle 30. listopadu, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 63 událostem, z nichž museli zlikvidovat:

Požár bývalého hotelu v Kladkách

13 požárů,
10 dopravních nehod,
33 technických pomocí a
7 ostatních událostí.

Silný vítr, který foukal v Olomouckém kraji o víkendu zaměstnal hasiče. Celkem evidovala naše operační střediska 17 výjezdů, které byly na:

1 x odstranění spadlé větve,
1 x odstranění spadlého elektrického vedení z chodníku,
4 x odstranění srolovaných plechů a
14 x odstranění spadlých stromů.

Při událostech nebyl nikdo zraněn.

28. 11. 2008

PŘEROV

Záchrana kočky

V pátek 28. listopadu bylo v 9:55 hodin nahlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že v kanalizační rouře v obci Svrčkov, je kočka. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova, kteří po příjezdu zjistili, že kočka se nachází v odpadní novodurové rouře asi 12 m dlouhé o průměru asi 10 cm a 1 m hluboko uložené v zemi. Po dohodě s majitelkou jednotka vykopala díru a v novodurové rouře udělala otvor, kterým kočku vytáhla ven a předala majitelce.

29. 11. 2008

OLOMOUC

Dopravní nehoda autobusu a dodávkového auta

V sobotu 29. listopadu byla v 13:21 hodin nahlášena na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje dopravní nehoda v obci Štěpánov. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že na silnici došlo ke středu linkového autobusu a dodávkového automobilu. V autobuse cestovalo 20 osob, z nichž jedna utrpěla zranění. Jednotka hasičů asistovala zdravotnické záchranné službě při transportu zraněné osoby a provedla likvidaci uniklých provozních kapalin na vozovce.

30. 11. 2008

PROSTĚJOV

Požár obložení zdí

V neděli 30. listopadu byl v 10:13 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár obložení zdí v bývalém hotelu v obci Kladky. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a Konice a dobrovolní hasiči z Hvozdu a Kladek. Po příjezdu jednotky zjistily, že v bývalém hotelu, který stál na samotě, došlo k zahoření dřevěného obložení stěn. Hasiči na místě prováděli rozebírání konstrukcí a hašení požáru. Při rozebírání konstrukcí došlo ke zřícení konstrukce na příslušníka Požární stanice Konice. Podle vyšetřovatele požár vznikl už v noci ze soboty na neděli, ale protože v objektu nikdo nebyl, k ohlášení došlo až v neděli dopoledne. Přestože byl hotel v likvidaci a ve značně zdevastovaném stavu, stanovil vyšetřovatel po dohodě s majitelem výši škody na 400 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření, nejpravděpodobněji se jednalo o úmysl nebo nedbalost.

Požár kuchyně

V neděli 30. listopadu byl v 15:08 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár kuchyně v obci Krumsín. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Krumsína a Plumlova. Po příjezdu hasiči zjistili, že 78 letá majitelka zatopila v kamnech a šla ven. Když se vrátila zpět do domu, hořela jí už skříňka vedle kamen a další věci umístěné v blízkosti ní. Majitelka se při požáru nadýchala zplodin hoření, proto ji záchranná služba převezla na ošetření do nemocnice. Požár, který kromě skříňky zničil také zárubně, dveře a zakouřil stěny, způsobil škodu 5 tisíc korun.

OLOMOUC

Osoby nadýchané zplodin z karmy

V neděli 30. listopadu byl v 14:15 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje únik plynu v obytné místnosti v Olomouci-Chválkovicích na ulici Chválkovická. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce, kteří zjistili, že došlo k úniku oxidu uhelnatého z plynového spotřebiče (plynový kotel). Měření koncentrací prováděli hasiči speciálním přístrojem. Při další kontrole zjištěno, že únik pochází z plynového kotle díky nedokonalému spalování z důvodů poškození komínové hlavice větrem a pravděpodobně také ucpáním komínu. Na místě byly tři přiotrávené osoby, které byly v době příjezdu hasičů již v péči ZZS. Hasiči byt důkladně odvětrali, zkontrolovali a předali majiteli bytu s upozorněním, že plynové spotřebiče jsou uzavřeny a je nutná oprava komínového tělesa a revize komínu.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje



-swo-

Sdílet