Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na ferratě u Bechyně zachránili hasiči dva lezce

Profesionální hasiči ze stanice Týn nad Vltavou vyjeli k záchraně osob (muže a ženu), které uvízly na ferratě nad řekou Lužnicí nedaleko města Bechyně. S profesionálními hasiči byla k zásahu povolána také jednotka SDH obce Bechyně, která disponuje člunem.

Týnská jednotka se s cisternou dostala přes pole až na místo, odkud se na ferratu nastupuje. Dva hasiči-lezci se za pomoci lezecké techniky a jištění vydali po ferratě a došli přibližně 15 metrů před lezkyni, která seděla v lezeckém sedáku, ale byla absolutně vysílena. Sklouzla po skále téměř do vody a neměla sílu se vytáhnout zpět.

Mezitím bechyňští dobrovolní hasiči spustili v Bechyni – Zářečí na řeku Lužnici člun a spluli po řece až ke skalní stěně, kde naložili oba lezce a společně s nimi zachránili lezkyni. Hasiči dále zachránili i jejího lezeckého kolegu. Ten byl na skalní stěně o dost výše než jeho partnerka, ale bál se ve tmě za ní sestoupit. Naštěstí měl u sebe telefon a zavolal pomoc.

Po naložení obou zachráněných do člunu sjeli hasiči po proudu do kempu Židova Strouha. Oba zachránění neměli viditelná zranění, nepožadovali zavolat ZZS.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet