Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra od THT zaparkovala v Chlumci u Ústí nad Labem, nahradí stávající Liazku

Dlouhou cestu absolvovala nová Tatra 815 v úterý 25. října 2016. Od výrobce THT Polička s.r.o. dorazila za deštivého počasí až do Chlumce u Ústí nad Labem. Po deváté hodině se tak hasiči z místní jednotky společně s představiteli města dočkali nové cisterny, která nahradí stávající – několik desítek let starou – Liazku.

Navzdory tomu, že se nejednalo o „standardní slavnostní předání“, dorazili do místní hasičárny jak hasiči a zástupci města, tak i představitelé Hasičského záchranného sboru i samotného Ústeckého kraje.

Jsme velmi rádi, že se podařilo novou cisternu získat, protože náš „starý dědeček“ ze sedmdesátých let už dosluhuje, ale možná že ještě v nějaké menší obci pomůže.

uvedl Roman Zettlitzer, starosta města Chlumec

Po krátkém proslovu místního starosty Ing. Romana Zettlitzera se významní hosté odebrali k posezení do hasičárny; hasiči pro změnu vytvořili hlouček a absolvovali několikahodinové školení věnované obsluze nového vozidla. To dorazilo bez větší části vybavení, hasiči použijí svou stávající výbavu.

Celková cena Tatry se vyšplhala na 5.793.480 Kč, z toho dva miliony byly získány díky fondu zábrany škod, dalším milionem přispěl Ústecký kraj. Zbytek částky zaplatilo město Chlumec.

Na vozidlo Ústecký kraj věnoval jeden milion korun v rámci dotačního programu na podporu dobrovolných hasičů. Pro rok 2016 bylo vyčleněno 11 milionů, ten samý objem prostředků je připraven pro rok 2017.

Ing. Luboš Trojna, vedoucí odboru kanceláře hejtmana


Podvozek je standardní typ R55 z Kopřivnice, tedy dvounápravové šasi určené pro kompletaci právě s hasičskou nástavbou. Kabina pro mužstvo je čtyřdvéřová, pětimístná. Motor T3D-928–31 splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW.

Převodovka je mechanická, čtrnáctistupňová Tatra 14 TS 210 L.

Ve čtyřroletové nástavbě je integrována nádrž na hasivo, která pojme 4 600 litrů vody a 300 litrů pěnidla. O dodávku se stará kombinované čerpací zařízení THT PKA 2000 – 250. Dosahuje výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 1 MPa.

Tatra je dlouhá 7 800 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3150 mm. Provozní hmotnost činí 12 tun.

Sdílet