Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po tragické havárii auta u Luhačovic

Dne 3. 12. 2008 v 09:27 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u Luhačovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů.. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Kladná-Žilín a Luhačovice došlo k velmi těžké havárii osobního auta zn. Renault 19.

Devětačtyřicetiletý řidič vyjel na namrzlé vozovce lesního úseku mimo silnici, kde narazil do vzrostlého stromu. Nárazem si způsobil velmi těžké zranění a zůstal ve voze zaklíněn.

Jako první na místě poskytovala pomoc policistka, která se po službě vracela domů. Dveřmi spolujezdce se dostala do vraku a snažila se o oživovací pokusy. Na její výzvy o další podporu a pomoc z řad ostatních lidí nikdo nereagoval a nikdo ji neposlechl. Sama tak dál bojovala o život těžce zraněného muže.

Cestou k zásahu byla vozovka namrzlá a hasiči narazili i na další nevážné havárie, které nevyžadovaly naši pomoc. Hasiči proto pokračovali dál a na místě byli za šest minut od výjezdu. K těžké havárii vyjížděli společně s policejní hlídkou místního obvodního oddělení, které sídlí ve stejném objektu s hasiči. Policisté a záchranáři poté dál společně bojovali o život řidiče a nepřestávali v poskytování umělého dýchání a srdeční masáže.

Za pomoci speciálních hydraulických nůžek hasiči odstřihli dveře a muže v kritickém stavu vytáhli ven. Oživovací pokusy pokračovaly až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Lékař se ještě snažil použít všechny dostupné prostředky, ale řidič nakonec svým zraněním podlehl.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat psycholožku HZS Zlínského kraje, která poskytovala svou odbornou pomoc blízkým zemřelého.

Vrak vozu byl zajištěn proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka zcela uzavřena a po zadokumentování havárie byla průjezdná jedna polovina vozovky.



Po skončení zásahu hasiči ocenili velkou snahu a bojovnost policistky, která prokázala mimořádné osobní odhodlání při záchraně života. Uznání patří i policejní hlídce z Luhačovic, která se také velmi aktivně zapojila do záchranářských prací.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet