Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči ve Zlíně dostali novou termokameru

Dne 4. 12. 2008 byla profesionálním hasičům ve Zlíně předána do užívání nová termokamera. Zlínský kraj přidělil v letošním roce řadu finančních dotací, které sloužily jednak pro zabezpečení speciálních cvičení profesionálních hasičů v regionu, ale část prostředků putovala také na technické vybavení.

Jednou z pořízených novinek je barevná termokamera Dräger UCF 1600 / 3200, která patří mezi špičkové výrobky. Specialitou tohoto zařízení je pořizování termosnímků i krátkých termovideí. Cena kamery přesáhla částku 490.000,– Kč.

Tento speciální výrobek rozšiřuje současný počet termokamer ve Zlínském kraji do stavu, kdy na každém okrese je nejméně jedna z nich. Je tak plošně pokryto celé území Zlínského kraje.

Termokamery jsou často využívány u požárů, při kterých je nutné kontrolovat teploty jednotlivých zasažených částí objektu nebo ke zjišťování skrytých ohnisek požárů. Své uplatnění však nachází termokamery i při vyhledávání a záchraně osob nebo zvířat, stejně jako jsou pro záchranáře nenahraditelnými pomocníky v prostředí s nulovou viditelností.

V současné době se s termokamerou hasiči seznamují a brzy bude součástí běžné výbavy našich výjezdů i zásahů. Technické parametry termokamery – zde.







Speciální termokamera byla pořízena z finančních prostředků Zlínského kraje

Z této finanční dotace byla pořízena kamera i další nezbytné příslušenství




mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet