Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V jíveckém kostele hořela matrace, počínající oheň uhasil farář pomocí vědra s vodou

K hlášenému požáru kostela vyjeli 26. 10. 2016 hasiči do obce Jívka. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena ve 21:51 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Jívky.

Po příjezdu první jednotky a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že došlo k požáru matrace, lůžkovin a dřevěné podlahové konstrukce na ploše zhruba dva krát dva metry ve druhém nadzemním podlaží kostela.

Počínající oheň uhasil ještě před příjezdem hasičů farář pomocí vědra s vodou. Při hašení se však nadýchal zplodin hoření a předlékařskou pomoc mu poskytli zasahující hasiči.

Po příjezdu záchranářů byl muž předán do jejich péče. Hasiči odvětrali zakouřený prostor, odstranili zbytek hořlavého materiálu z podlahové konstrukce a místo zkontrolovali termokamerou kvůli skrytým ohniskům.

Na místě zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm. Příčiny vzniku požáru a výše škody jsou předmětem dalšího šetření.

Faráři pomáhali čtyři studenti, kteří byli poblíž na chatě na prázdninách. Pomáhali mu nosit vody z jejich chaty do kostela, aby požár byl uhašen. Vynášeli také vzácné věci.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet