Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící televizi ve zlínském bytě uhasil vlastník hasicím přístrojem

K požáru televize v bytu panelového domu na Benešově nábřeží ve Zlíně vyjely 28. 10. 2016 odpoledne dvě jednotky hasičů.

Požár byl hasičům ohlášen v 16:53 hodin. Požární poplach byl vyhlášen jednotce profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a jednotce hasičů Statutárního města Zlín. Hasiči vyjeli s jedním automobilovým žebříkem a dvěma automobilovými cisternami.

Požár televize byl hasičům ohlášen v 16:53 hodin. Požární poplach byl vyhlášen jednotce profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a jednotce hasičů Statutárního města Zlín. Hasiči vyjeli s jedním automobilovým žebříkem a dvěma automobilovými cisternami.

Průzkumem hasiči zjistili, že byt ve druhém patře bytového domu je silně zakouřený a požár je uhašený. Ohnisko požáru bylo v obývacím pokoji, kde byl požárem poškozený starší typ televizoru. Televizor byl odpojený od elektriky. V bytu se nacházela jedna žena. Ženě hasiči poskytli předlékařskou pomoc, nasadili jí kyslíkový přístroj a oxymetrem jí změřili obsah kyslíku v krvi. Stav ženy se nelepšil, proto velitel zásahu povolal sanitku se zdravotníky. Ti ženu odvezli k dalšímu ošetření do nemocnice. Do bytu se dostavila i dcera ženy.

Hasiči následně provedli přirozené odvětrání bytu a odstranili z blízkosti ohniska požáru snadno hořlavé materiály.

Hasičům se přihlásil muž, který sdělil, že bydlí v bytu nad místem požáru, do kterého se dnes stěhoval. Na chodbě domu si všiml skupinky sousedů a kouře vycházejícího z bytu. Vběhl proto do bytu a hořící televizor uhasil jedním práškovým hasicím přístrojem. Následně vytáhl ze zásuvky přívodní šňůru od televizoru.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů.

Vyšetřovatel určil, že k požáru došlo vlivem technické závady na televizoru.

Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 25 000 korun. Včasnou reakcí souseda byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 500 000 korun

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet