Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár přístřešku v obci Trnava na Zlínsku se rozšířil na střechu rodinného domu

Tři jednotky hasičů zasahovaly 29. 10. 2016 od 05:19 hodin u požáru rodinného domu v obci Trnava v okresu Zlín.

Hasiči přijali v 05:02 hodin zprávu, že v Trnavě hoří chlévy, ve kterých nic není. Operační důstojník vyhlásil požární poplach jednotce profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a jednotkám dobrovolných hasičů ze Slušovic a Trnavy. Bojovat s plameny vyjely čtyři automobilové stříkačky.

Hasiči ze Slušovic byli na místě požáru první. Zjistili, že se nejedná o požár chlévů, ale že hoří přístřešek u rodinného domu. Oheň se rozšířil i na střechu rodinného domu. Kolem domu je uskladněno větší množství autodílů a jiných materiálů, které komplikovaly přístup hasičů k hořícímu objektu. Hasiči požár hasili jedním vysokotlakým proudem vody a jedním útočný proudem vody C. Hasiči ze Zlína začali ihned po příjezdu hasit druhým útočným proudem vody C a zároveň prováděli doplňování vody k hašení z nádrže automobilové stříkačky V 05:43 hodin měli hasiči požár pod kontrolou, takže nedocházelo k jeho rozšíření.

Obyvatelé domů v sousedství hasičům sdělili, že v domě může být muž, který zde občas přespává. Po provedené prohlídce místností a okolí domu byl nezraněný muž nalezen mimo dům.

Hasiči místo požáru osvětlovali i s ohledem na svoji bezpečnost. Objekt odvětrávali přetlakovým ventilátorem. Teplotu konstrukcí kontrolovali termokamerou a dohašovali skrytá ohniska požáru, ke kterým se dostávali postupným rozebíráním konstrukcí.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů.

29. 10. 2016, 12:00 hodin

Vyšetřovatel hasičů detailní prohlídkou místa požáru a vyhodnocením získaných poznatků určil, že požár vznikl v místnosti, kde spával uživatel domu. Uživatel si v místnosti přitápěl elektrickým plotýnkovým vařičem. Když odcházel na návštěvu, spotřebič nevypnul.

Příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání při používání tepelného spotřebiče.

Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 200 000 korun. Včasným zjištěním a rychlým zásahem byl uchráněn majetek v předběžné výši 1 000 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet