Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Před cvičením v Meziboří na Mostecku podrobil dobrovolné hasiče jejich velitel dechové zkoušce na alkohol

Pořádně rušno bylo v pátek na hasičské stanici v Meziboří na Mostecku. Na místní dobrovolné hasiče tam totiž čekalo nejen prověřovací cvičení, ale i policejní kontrola. V rámci prověření akce schopnosti a připravenosti k zásahu svých členů se velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Meziboří Václav Kraus rozhodl, že za policejní asistence dá každému hasiči před páteční akcí „dýchnout“.

Minimálně jednou ročně by i dobrovolní hasiči měli absolvovat prověřovací cvičení. Rozhodl jsem se, že po vyhlášení poplachu sirénou, kdy se hasiči sejdou na stanici, bude každý z nich podroben dechové zkoušce na přítomnost alkoholu.

V případě pozitivního testu by takový hasič, který by „nadýchal“ u nás musel skončit. Naštěstí ale v pátek dopoledne žádní z nich „nenadýchal“.

řekl Václav Kraus

Teprve pak už čekal na jednotku dobrovolných hasičů úkol, zdolat požár střechy garáže, kam se dostali pomocí žebříků a následovalo vyhledání zraněného muže, který spadl ze schodiště. Tam si hasiči názorně vyzkoušeli předlékařskou první pomoc. Komunikaci se zraněným a následné předání poraněného přivolané záchranné službě.

Vše začalo v pátek ráno vyhlášením požárního poplachu, kdy se Mezibořím rozezvučela siréna. Poté velitel jednotky Václav Kraus čekal na „dojezdový“ čas, kdy se hasiči dostaví k požární stanici, aby mohli vyjet k zásahu. I přes drobné nedostatky ale s výsledkem prověřovacího cvičení byl velitel dobrovolných hasičů v Meziboří Václav Kraus prý spokojen.

Ročně zasahují dobrovolní hasiči přibližně u více než dvaceti „ostrých“ zásahů. Jde především o technickou pomoc, kdy zasahují například u likvidace nebezpečného bodavého hmyzu nebo u asanace vozovek po úniku provozních látek nebo odstranění popadaných stromů a podobně.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet