Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mostě byla nalezena nevybuchlá letecká puma, bezpečnostní složky evakuují přibližně čtyři tisícovky osob

Nález letecké pumy na Širokém vrchu v Mostě si vyžádal zásah hasičů – jednotky asistují policii při evakuaci obyvatelstva z okolí. Protože se jedná o nevybuchlou pumu, byla nařízena evakuace přilehlých ulic, ta týká se Souše, části města pod Resslem až ulici SNP. Příjezdové cesty jsou uzavřené, akci zajišťují bezpečnostní složky.

Obyvatelé evakuované části města, kteří nemají kam jít, jsou svezeni autobusy do sportovní haly.

Letecká puma nalezená zhruba půl metru pod zemí na Širokém vrchu pochází z 2. světové války, jedná se o tisícilibrovou pumu, tedy zhruba 500 kg trhaviny. Prostor kolem pumy je obnažen, pyrotechnici musejí rozhodnout o řešení. Možná jsou dvě – odvoz pumy k likvidaci nebo odpálení na místě.

Město Most informovalo o mimořádné situaci občany prostřednictvím krizových SMS zpráv a Městská policie Most informuje dále občany v oblasti navazující bezprostředně za prostor určený k evakuaci.

Sedm hasičských jednotek vyjelo na pomoc Policii ČR při nálezu letecké pumy z druhé světové války na Širokém vrchu v Mostu. Hasiči pomohli policii evakuovat obyvatele z okruhu 1,5 km v okolí nálezu.

Prořezali náletové keře a stromy v okolí nálezu, aby se uvolnilo místo pro práci policejního pyrotechnika, který vyjmul roznětku, a puma byla odvezena k další likvidaci. Evakuace byla ukončena v 16:33.

Ing. Lukáš Marvan, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje

Aktualizace 30. 10. 2015 16:40

Pyrotechnikům se úspěšně podařilo deaktivovat nalezenou pumu. Evakuovaní obyvatelé se mohou vrátit domů.

Akce proběhla rychle, koordinovaně a profesionálně. Děkuji hasičům, policistům, strážníkům, dobrovolným hasičům i všem ostatním, kteří se na akci podíleli. Dík patří i občanům, kterých se dotkla evakuace, za jejich racionální přístup a disciplinovanost.

konstatoval primátor Jan Paparega

Sdílet