Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na hlavním tahu mezi Hlubokou a Loučimí na Domažlicku havaroval nákladní automobil, řidiče museli hasiči vyprostit

V pondělí 31. října 2016 v 11:34 hodin obdrželo operační středisko tísňové linky 112 informaci o vážné dopravní nehodě kamionu s následným požárem na hlavním tahu mezi Hlubokou a Loučimí na Domažlicku. Poplach byl vyhlášen jednotkám HZS v Domažlicích a v Klatovech a současně i dobrovolným hasičům ve Kdyni.

Kamion převážející kulatinu se převrátil do příkopu a po boku setrvačností ujel ještě několik metrů, než se úplně zastavil. Řidič zůstal ve zdemolované kabině zaklíněný a zavalený hlínou, co hrnul kamion před sebou. Kamion následkem nehody začal navíc hořet.

Požár se naštěstí podařilo zlikvidovat řidičům, kteří jeli kolem, dvěma práškovými hasicími přístroji ještě v jeho počátku. U nehody zastavil i řidič nákladního auta na převoz dřeva, který zajel na louku, hydraulickou rukou odstranil vysypanou kulatinu a pomohl hasičům s manipulací havarovaného vozu při vyprošťování řidiče. Velkou měrou se všichni tito náhodní svědci zasloužili na záchraně lidského života.

Když přijeli hasiči na místo události, byly řidiči vidět pouze prsty jedné ruky. Ihned mu odkryli hlavu, aby mohl dýchat. Další vyprošťování bylo velmi náročné, a přestože hasiči postupovali rychle, protáhlo se na více jak hodinu.

Všichni hasiči, kteří byli na místě, nepřetržitě pomocí hydraulického zařízení rozstřihávali kabinu a zároveň odstraňovali opatrně z řidiče hlínu. Řidič i přes veškeré utrpení zůstal při vědomí a statečně bojoval. Pár minut po jedné hodině hasiči předali řidiče na lehátku lékařům LZS a ZZS. Do nemocnice byl přepraven letecky.

Z poškozené nádrže unikla nafta do příkopu. Hasiči ji odčerpali do sudu pomocí membránového čerpadla. Zástupci Životního prostředí se na místo nehody vrátí za světla a rozhodnou o dalším postupu. Pravděpodobně se bude muset část příkopu odbagrovat a kontaminovanou zeminu odborně zlikvidovat. V blízkosti nehody není žádný zdroj vody, který by mohl být znečištěn.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet