Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár velkého seníku ve Vítkově způsobil škodu za 1,2 milionu korun

Sedm jednotek hasičů zasahovalo u požáru velkokapacitního seníku s tisíci tunami lisovaného sena, který začal hořet v noci z pondělí na úterý 1. 11. 2016 ve Vítkově (okres Opava). Požár sena, které se nechává kontrolovaně dohořet, se obešel bez zranění, předběžná škoda na konstrukci a lisovaném seně byla odhadnuta na 1,2 milionu korun. Příčina vzniku je v šetření.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v pondělí v noci krátce po půl jedenácté. Do Vítkova vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Vítkov a Opava, společně s nimi pět jednotek dobrovolných hasičů – Vítkov, Březová, Fulnek, Melč a Budišov nad Budišovkou.

Už při příjezdu hasičů hořel 12 metrů vysoký seník o půdorysu zhruba 70 × 25 metrů vydatným plamenem. Hasiči se zaměřili na kontrolu okolních zemědělských budov (menší seník, konírny, ovčíny) před případným přeskočením ohně. Vodu hasiči čerpali z místních rybníků.

Zhledem k tomu, že oheň stačil nenávratně zničit železobetonové konstrukce seníku a seno bylo také poškozeno ohněm, kouřem a vodou, bylo s majiteli dohodnuto o kontrolovaném dohoření objektu.

Ještě v úterý odpoledne zde zasahovaly tři jednotky hasičů – dvě jednotky profesionálních hasičů z HZS MSK z Vítkova a Opavy a s nimi jednotka dobrovolných hasičů z Budišova nad Budišovkou. Předpokládá se, že zde bude hořet minimálně do středečního rána.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet