Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lov leguána

To, že si hasiči mohou při práci užít i trochu legrace svědčí případ, kdy bylo celé družstvo hasičů plně zaměstnáno lovem leguána.

8. 9. 2003 – 14:20
Praha 2, Libušina


Při pochůzce narazili dva policisté na leguána, který kráčí po chodníku. Mužům zákona se to zdálo podezřelé, ale bohužel se jim při pokusu o zadržení zvíře vzdálilo na nedaleký strom. Jelikož nebyly vybaveni potřebnou
technikou povolali na místo pracovnici odchytové služby z Jinonic. Ani ta však neměla vybavení pro práci ve výškách a tak byla na místo vyslána jednotka HZS Praha ze stanice č. 1.

Nejdříve bylo nutno snížit plazovu tělesnou teplotu k čemuž byl použit jeden vysokotlaký proud vody. První pokus o odchycení se nezdařil a leguán zmizel v přilehlém roští. Vzhledem k plazově barvě byl problém uprchlíka najít. Po opětovném nalezení leguána vyšplhal jeden zde zasahujících hasičů za ním do koruny stromu. Plaz však před ním stále prchal až na kraj větve, která nevydržela váhu leguánovu a hasičovu a oba se zřítili asi z třímetrové
výšky. Naštěstí se nikomu nic nestalo a zřejmě šokovaný uprchlík se nechal bez větších problémů chytit a umístit do odchytové klece. Leguána si převzala pracovnice odchytové služby.

Autor: Radek Krahulík
Sdílet