Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou Tatru ve Slavičíně na Zlínsku hasiči převzali v průběhu srpna, nahradila starší sestru

Dne 24. srpna 2016 byl jednotce JPO II Slavičín v okrese Zlín předán nový zásahový automobil Tatra 815–2 CAS20/4000/240– S2R, který byl zakoupen s pomocí účelové dotace z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Výběrovým řízením podle zákona o veřejných zakázkách byla výroba zadána společnosti THT Polička s.r.o. za celkovou cenu 5,7 milionu korun. Dva a půl milionu korun bylo získáno z výše jmenovaného fondu, 500 tisíc poskytl účelovou investiční dotací Zlínský kraj a zbývající částku – 2,7 milionu – uhradilo město Slavičín ze svého rozpočtu.

Od roku 2003 byla jednotka vybavena Tatrou 815 CAS 32, kterou město Slavičín zakoupilo jako částečně repasovanou. Přestože postupně procházela mnoha opravami, na jejím technickém stavu se projevovaly známky opotřebení a opravy byly finančně náročné. Proto se město Slavičín již v roce 2014 rozhodlo zařadit do seznamu plánovaných investic zakoupení nové cisterny.

Po rozdělení dotací, které zastřešilo GŘ HZS v Praze, byla vypracována technická specifikace a následně proběhlo výběrové řízení. Následovala stavba cisterny u dodavatele, doprovázená několika kontrolními dny a na konci srpna 2016 byla cisterna oficiálně předána do užívání.


V průběhu měsíce září a října proběhlo seznámení strojníků s novým automobilem a doplnění výbavy.

Hasiči ve Slavičíně mají teď k dispozici dvounápravovou cisternu, která si veze 4 000 litrů vody a má nádrž na 240 litrů pěnidla. Vybavená je mechanickou čtrnáctistupňovou převodovkou a osmiválcovým motorem, který splňuje emisní normu Euro 5 s výkonem 325 kW. Kabina pro mužstvo je šestimístná, čtyřdveřová.

Délka vozidla je 7 825 mm, výška rovných 3 000 mm a šířka 2 550 mm. V přední části je vozidlo vybaveno navijákem, osvětlení místa zásahu zajišťuje teleskopický stožár, který je součástí nástavby. Natáčení stožáru je ovládáno dálkovým ovladačem.

Součástí vozidla je i elektrocentrála GEKO. Zadní řada sedadel je vybavena dýchacími přístroji Dräger. Za zmínku stojí i motorová a rozbrušovací pila.


V sobotu 22.10 2016 se uskutečnilo slavnostní svěcení, které provedl zdejší pan farář Mons. Marian Dej. Byla přítomna místostarostka města Slavičín paní Božena Filáková, zástupci a sbory XV. OSH Zlín a široká veřejnost. Poté proběhla prohlídka hasičské zbrojnice a automobilů.

Velkou atrakcí pro děti byl dětský požární automobil, který navrhli a vyrobili členové jednotky. Zajímavou událostí pro hosty bylo neplánované vyhlášení poplachu jednotce. Hosté měli tak možnost vidět, jak probíhá příprava členů po vyhlášení poplachu a následný odjezd k zásahu. Jednalo se o požár v obci Loučka.

SDH a JSDH JPO II Slavičín děkuji všem za podporu a účast na tak významném dnu.

Přejeme Filipovi (jak bylo Terrno ve Slavičíně pojmenováno) mnoho šťastných kilometrů.

Sdílet